DORDRECHT – Op 14 oktober maakte minister De Jonge (VRO) bekend dat de Omgevingswet met een half jaar wordt uitgesteld. De bedoeling van de nieuwe Omgevingswet is procedures op het gebied van ruimtelijke ordening (zoals wonen, ruimte, infrastructuur, milieu) te versimpelen, zodat het aanvragen en verlenen van vergunningen sneller kan, en projecten sneller kunnen starten. Om te voorkomen dat planontwikkelingen vertragen gebruikt het Dordtse gemeentebestuur nu de Crisis- en herstelwet (Chw) om nop steeds snel met projecten te kunnen starten.

Wethouder Maarten Burggraaf (RO/Bouwen): “We willen de komende jaren 4.000 betaalbare woningen toevoegen aan onze stad. Daar hebben we bouwers voor nodig. In Dordrecht kunnen zij hun plannen volgens de huidige procedures indienen, maar wie sneller wil en kan starten, kan gebruik maken van de flexibiliteit en snelheid die de Crisis- en herstelwet biedt. We sluiten aan op verschillende behoeften. Iedereen met een goed plan is welkom.”

Vaart houden in nieuwbouw

Een aantal ontwikkelingen, zoals het Maasterras, verloopt nu al volgens de snellere processen die de Chw biedt. De gemeente Dordrecht vraagt nu de Chw-status aan voor haar totale grondgebied. Dat betekent niet dat deze werkwijze direct ook voor alle projectplannen wordt ingezet. Het geeft de mogelijkheid om per project te beslissen of het volgens de mogelijkheden uit de Chw wordt opgepakt, of volgens de huidige procedure van het bestemmingsplan. Zo kunnen bedrijven die volgens deze huidige procedure werken ook nog steeds plannen indienen.

Experimenteren

De Crisis- en herstelwet (Chw) loopt vooruit op de Omgevingswet. Het geeft overheden de mogelijkheid om te experimenteren met elementen uit de Omgevingswet. Veel wat straks mogelijk is met de Omgevingswet, kan namelijk nu al met de Chw. Met de Chw zijn een aantal procedurele versnellingen geregeld. Hierdoor kan een gemeente of provincie bijvoorbeeld sneller een besluit nemen over een ruimtelijk plan. De Crisis- en herstelwet (Chw) is in 2010 ingegaan met als oorspronkelijk doel geplande bouwprojecten naar voren te halen , bijvoorbeeld door kortere procedure, waardoor bouwbedrijven tijdens de crisis voldoende werk zouden houden.