Door Nettie Dekker

DORDRECHT – Lekker peddelen in de natuur, dat doe je het best in een kajak, dat vindt in ieder geval Jeroen Ruijter. Hij voert samen met zijn vrouw Audrey Liesdek het secretariaat van de ruim 40 jaar oude Dordtse kajak- en kanovereniging Dajaks. Met zo’n 150 leden, hoort de gezellige club bij de grotere verenigingen in Nederland.

“Audrey en ik zijn pas sinds 2019 lid van de Dajaks”, begint Jeroen zijn verhaal. “Maar toen John Morks mij vroeg of ik secretaris wilde worden, zei ik: ‘Dat wil ik wel, maar wel op voorwaarde dat ik het samen met mijn vrouw kan doen!’ Zo is het gekomen.”

“Ik ben altijd al een waterrat geweest”, vertelt Jeroen. “Ik heb alle zwemdiploma’s en heb vroeger ook aan wedstrijdzwemmen en reddingzwemmen gedaan. Het water heeft me altijd getrokken en ik voel me veilig in en op het water.”

Voor het eerst varen

“De liefde voor het water was bij mijn vrouw Audrey zeker niet aangeboren. Zij komt uit Suriname en had niet eens een zwemdiploma toen ze naar Nederland kwam. Ze was zelfs bang voor water, vooral buitenwater, maar ook in het zwembad. Toch wist ze haar zwemdiploma te halen, van A tot en met C. Ze heeft haar angsten volledig overwonnen.”

Jeroen: “Varen deden we voor het eerst in Denemarken in 2018. We waren er met de caravan heen om daar te gaan moutainbiken. In plaats daarvan huurden we een kano. We hadden nog geen enkele ervaring, maar het beviel goed. Eenmaal thuis kochten we een opblaasbare kano, en toen die kapot ging, een tweede. Ook die ging kapot. Toen kwamen we op het idee om eens te gaan kijken bij de Dajaks.”

Kano vs kajak

“Het grootste verschil tussen een kano en een kajak,” legt Jeroen uit, “is dat een kajak gesloten is en dat je een dubbele peddel gebruikt. Je maakt dus veel meer contact met je boot. Je zit er echt tot je navel in; het spatzeil zit als een rok om je heen. Als je begint met peddelen moet je dus niet alleen leren hoe je vooruit komt en hoe je moet stoppen en draaien, maar ook hoe je los komt van je boot als deze omslaat. En, ook belangrijk: hoe kom je er weer in als je in het water ligt? Daar hebben we serieus op moeten oefenen. De eerste keer dat we bij de Dajaks kwamen hebben we al getraind met omslaan. Je moet het zo zien, dat je in een kajak met windkracht 4 al rekening moet houden met golven van zo’n 50 tot 70 centimeter. Omdat je diep in het water ligt, is dat best hoog. Daarom is de regel dat als je de rivier op wilt, je dat altijd in een groep met minimaal drie personen doet. Alleen ben je nauwelijks zichtbaar voor andere vaartuigen.”

Vaste tijden

“In principe varen we elke dinsdagavond en zondagmiddag”, zegt Jeroen. “Nu het weer donkerder wordt, varen we op de rivier en in het Moldiep verplicht met verlichting op de pet. De kleine kreekjes kunnen zonder; zo verstoor je ook de natuur ook minder. Iedereen die het een keer wil proberen, is van harte welkom!”

Hou je van watersport en van de natuur, ga dan eens kijken bij de Dajaks aan de Zeedijk, op een steenworp afstand van de rivier. Dat kan op dinsdagavond en op zondagmiddag. Vooraf aanmelden hoeft niet, maar kom wel op tijd, want je kunt gelijk mee het water op! Neem voor de zekerheid wel een droog stel kleding mee. Kijk op de website voor meer informatie: www.dajaks.nl.

Lees het hele interview in Dordt Centraal van 26 oktober of de Thuis in Stadspolders & Dubbeldam (via deze website: lees specials online)