DORDRECHT – Ben Corino doet wekelijks voor Dordt Centraal verslag van de politieke actualiteit in Dordrecht en Drechtsteden. Deze week over een chemieconcern dat zijn eigen uitstoot meet. 

PFAS, GenX, Chemours en DuPont houden sinds jaar en dag de gemoederen in onze stad en regio bezig. Chemiereus DuPont, ooit de trots van de stad die bekend stond om zijn strenge veiligheidsmaatregelen en zorg voor zijn werknemers. Een bedrijf dat zo nu en dan wel eens een mooie schenking aan de stad deed, bijvoorbeeld in de vorm van een schilderij voor het Dordrechts Museum. Miljoenen huishoudens genoten van de Tefal anti-aanbakpannen die door de innovatieve ontwikkelingen van DuPont mogelijk werd gemaakt.

Dark Waters

Voortschrijdende inzichten leerden ons dat het niet zo’n onschuldig goedje was, waarvan DuPont zich bediende voor de productie van anti-aanbaklagen voor de pannen en in regen- en sportkleding. PFOA (‘perfluoroctaanzuur’), een bijproduct van de fabricage van het onaantastbare teflon, de basis van de Tefal-pannen, is een schadelijk product, waarvan DuPont al jaren van de schadelijke neveneffecten wist. In de USA wist de chemiereus het van de gevaarlijke stoffenlijst van EPA (Environmental Proctection Agency) te houden. Degenen die de film Dark Waters gezien hebben, weten welke impact de geloosde stoffen hebben op de gezondheid van de inwoners en dieren en op het milieu in Parkersburg, West-Virginia.

Vertrouwen

Lange tijd was het voor Dordrecht en de regio nog een ver-van-ons-bedshow, totdat ook hier duidelijk werd dat er stoffen werden geloosd in de rivier en uitgestoten in de lucht door DuPont. Deze niet-afbreekbare stoffen blijven in het milieu hangen. Het beeld van ‘ze doen toch hun best om tot een veilige uitstoot van de afvalstoffen te komen?’ wordt veel gehoord. Ongetwijfeld zal er aan gewerkt worden, maar het voordeel van de twijfel en het vertrouwen zijn verdwenen bij de inwoners in de regio, de politiek en ook de bestuurders.

Schuld

Recent werden er door milieuchemicus Chiel Jonker grote hoeveelheden GenX in de Nieuwe Maas aangetroffen. Volgens Jonker moet het giftige goedje afkomstig zijn van het Dordtse Chemours. En zoals altijd reageert dit bedrijf dat het niet van hun afkomstig is. Erkennen betekent immers schuld bekennen en daar begint men niet aan. Maar hoe het goedje dan in de rivier terecht komt, daar zwijgt men over. Jonker beschikt niet over de metingen die Rijkswaterstaat bij Chemours zelf heeft gedaan. Hij baseert zijn bevindingen op de algemene meetgegevens van Rijkswaterstaat bij Rotterdam.

De slager keurt zijn eigen vlees: Chemours meet zijn eigen uitstoot. (Archieffoto: Stolk Fotografie)

Slager

Recent hoorde een Dordtse gemeenteraadscommissie de deskundigen van de milieudienst DCMR en een onafhankelijke deskundige aan die uitlegden dat een groot deel van de metingen naar uitstoot van Chemours door of in opdracht van Chemours zelf worden uitgevoerd. Zoiets als ‘de slager keurt zijn eigen vlees’.  In de Tweede Kamer eisten D66-ers Kiki Hagen en Tjeerd de Groot opheldering over het aangetroffen GenX door Jonker. De SP-fractie in de Provincie Zuid-Holland  is helemaal klaar met Chemours en ziet dit bedrijf met al haar gevaarlijke stoffen het liefst verdwijnen. De Dordtse VVD-fractieleden Alexander Kuhlman en Jeanine Lammens stelden artikel 40-vragen aan het Dordtse college, waarin voorstellen om onder andere de uitstootmetingen niet meer door Chemours’ eigen ‘keurslager’ te laten doen, maar door Rijkswaterstaat en DCMR. Maar dat het bedrijf blijkbaar al jaren haar eigen metingen deed en aanleverde, zegt dat iets over de macht van het bedrijf of iets over de onmacht van het landelijk, provinciaal en regionaal bestuur?

Meer (politieke) actualiteiten zijn iedere zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur te horen in Studio De Witt op Drechtstad FM en Papendrecht FM.