Na een dag vol activiteiten zoals werken, sporten en sociale afspraken is het nodig om je lichaam en geest weer op te laden. Dat doe je door te gaan slapen. De één heeft maar zes tot zeven uur slaap nodig om weer fit op te staan, terwijl de ander toch liever voor acht tot negen uur slaap per nacht gaat.
Het hebben van een goede nachtrust is van groot belang voor je gezondheid. Waarom dat zo is, lees je in dit artikel. Ook geven we je een paar tips om beter te slapen, zoals het scoren van een écht goed bed van een beddenspeciaalzaak en het creëren van een ritme.
Voldoende slapen zorgt voor een langer leven
Om maar meteen met de deur in huis te vallen: een goede nachtrust heeft invloed op hoe lang je leeft. Uit divers onderzoek wereldwijd blijkt dat je langer leeft wanneer je iedere nacht genoeg slaapt. Dat moet eigenlijk al reden genoeg zijn om iedere avond op tijd naar bed te gaan. Maar: een langer leven is zeker niet het enige voordeel dat je haalt uit een goede nachtrust. Zo heeft een goede nacht slaap ook invloed op hoe je je overdag voelt. Je merkt het al wanneer je één keer minder slaapt: je voelt je overdag futloos, je kunt je niet goed concentreren en je hebt minder zin om activiteiten te ondernemen.
Wanneer je meer en beter slaapt ervaar je dit veel minder. Je hersenen zijn namelijk ontzettend vatbaar voor de hoeveelheid slaap en de kwaliteit ervan. Naast het feit dat dat vervelend is, kan het ook zorgen voor onveilige situaties bijvoorbeeld in het verkeer, op werk of in het huishouden. Tel daarbij op dat een goede nachtrust ook nog eens een positieve invloed heeft op je lijf en je hebt genoeg redenen om te investeren in je slaap. Je immuunsysteem is namelijk veel sterker bij voldoende slaap; de kans op een hartaanval, kanker of een beroerte is daardoor een stuk minder groot. Kortom: tijd om energie te stoppen in je nachtrust!
Investeer in een goede slaapomgeving
Dat doe je onder andere door eens goed te kijken naar de kamer waarin je slaapt. Dient deze ruimte puur als slaapkamer of ook als werkruimte, opberghok of wasruimte? Het is belangrijk om je slaapkamer zo leeg en rommelvrij mogelijk te houden. Des te minder prikkels je hebt, des te beter. Zorg ervoor dat je slaapkamer goed donker kan worden zodat je niet wakker wordt door vroeg ochtendlicht. Let ook goed op de temperatuur; zowel een te koude als een te warme slaapkamer kan je nachtrust verstoren.
Slaapcomfort in goed bed is belangrijk
Niet alleen de omgeving is een check waard; het is ook aan te raden om te investeren in een écht goed bed zoals een Swissflex. De juiste lattenbodem in combinatie met het juiste matras bepaalt je mate van slaapcomfort. Of een bed lekker ligt, is voor iedereen anders. Daarom is het aan te raden om goed onderzoek te doen om te kijken welk bed voor jou de beste optie is. Schaf ook meteen een passend hoofdkussen aan dat bedoeld is voor de houding waarin je slaapt en gun jezelf ook een nieuw dekbed om lekker onder te slapen.
Voldoende bewegen zorgt voor betere slaap
Wat ook kan helpen om je nachtrust te verbeteren, is door overdag voldoende te bewegen. Dit kan van alles zijn: van baantjes zwemmen in de avond tot aan een wandeling of fietstocht overdag. Ook tuinieren, het doen van je huishouden en even een frisse neus halen zijn vormen van beweging. Door je hoofd en lichaam moe te maken, is de kans groter dat je ’s avonds en ’s nachts beter (door) kunt slapen. Is dat niet het geval dan heb je gewoon nog te veel energie.
Zorg direct voor een vast slaapritme
Soms zijn volwassenen net kleine kinderen want net als wanneer je jong was, helpt het om een vast slaapritme te hebben om zo beter te kunnen slapen. Dat betekent dat je iedere avond ongeveer rond hetzelfde tijdstip naar bed moet en iedere ochtend rond dezelfde tijd uit bed moet gaan om zo een ritme te creëren. Op die manier leer je je lichaam aan om wakker te zijn wanneer het moet en om lekker te kunnen slapen als het zover is.
Geen koffie, vet eten en alcohol voor het slapen
Waar je tot slot nog op kunt letten, is het vermijden van koffie (of andere dranken met cafeïne erin) in de uren voordat je gaat slapen. De één is gevoeliger voor cafeïne dan de ander waardoor het van invloed kan zijn op je slaap. Ook vet eten en alcohol kunnen ervoor zorgen dat je minder goed in slaap kunt vallen of dat je slaapkwaliteit minder goed is, zelfs wanneer je een goed bed van een beddenspeciaalzaak en de juiste slaapomgeving hebt om in te slapen.
(Foto: pexels.com)