Ga je je binnendeuren vervangen of heb je een huis laten bouwen en ga je binnenkort binnendeuren kiezen dan ben je waarschijnlijk wel even bezig. Er is namelijk erg veel keuze als het gaat om binnendeuren. Hier lees je waaruit je kunt kiezen en wat de voor- en nadelen zijn van de verschillende typen binnendeuren.

Opdekdeur of stompe deur

Kies je voor een draaideur dan moet je de keuze maken tussen een opdekdeur en een stompe deur. Een stompe deur valt in het kozijn en wordt afgehangen met scharnieren. Een opdekdeur valt gedeeltelijk op het kozijn en wordt afgehangen met speciale paumelle scharnieren. 

Deurbeslag

Bij het uitzoeken van een nieuwe deur krijg je ook te maken met deurbeslag. Deurbeslag is alles wat in en rondom een deur gehangen kan worden. Hierbij kun je denken aan scharnieren, sloten, schuiven en deurklinken. Deurbeslag koop je los van je deuren. Er zijn allerlei soorten deurbeslag, daarom is het belangrijk dat je het goed opmeet.

Duurzame materialen

Bij het bouwen van woningen wordt steeds meer gebruik gemaakt van duurzame bouwmaterialen. Wil je hier extra aandacht aan schenken, let dan bij het kiezen van een deur op de duurzaamheid van het materiaal. Het materiaal aan de binnenkant van de deur, maar ook de afwerking zijn tegenwoordig steeds vaker gemaakt van duurzame materialen. 

Draaideur of schuifdeur

Wil je een traditionele draaideur of kies je voor een schuifdeur? In sommige situaties is een schuifdeur beter geschikt in je huis. BIjvoorbeeld om een grotere doorgang te creëren of om ruimteverlies dat wordt gecreëerd door een draaideur te voorkomen. Bij een draaideur moet je nadenken over de draairichting. Bij een schuifdeur maak je de keuze tussen een systeem in de wand of voor de wand.

Deurklinken

Ook het deurbeslag straalt een bepaalde sfeer uit, net als de deur zelf. Zorg ervoor dat de deurklinken goed zijn afgestemd op de rest van het interieur. Je kunt kiezen uit veel verschillende kleuren zoals, zwart, mat zwart staal, zilver en nikkel. Daarnaast heb je allerlei verschillende modellen om uit te kiezen. 

Klinken zonder schild

Vooral vroeger was het gebruikelijk om deurklinken met schild te gebruiken. Tegenwoordig zien we vaker deurklinken zonder schild. Dit geeft een moderne uitstraling. Kies je voor een deurklink zonder schild dan kun je ervoor kiezen om een rozet om de deurklink heen te plaatsen. Dit is een afdekplaatje rondom de deurklink, waardoor deze een nette uitstraling krijgt. 

Deurklink met schild

Deurklinken met schild geven vaak een robuuste uitstraling. Het straalt een zekere mate van kwaliteit en degelijkheid uit. Ook deurklinken met schild heb je in allerlei soorten en maten. Een deurklink met schild doet het vaak goed in een woning met een klassiek interieur. 

Deurklinken met sleutelgat

Bij ruimtes die je graag van binnenuit of van buitenaf af wilt sluiten kun je kiezen voor een deurschild met ruimte voor een sleutelgat of toiletsluiting. Ruimtes die graag worden afgesloten zijn de WC en de badkamer, maar ook voorraadkasten, kelderkasten of de meterkast.

Deurknoppen

Vroeger was het gebruikelijk om de keuken te voorzien van deurknoppen. Een tijd lang werden deze als ouderwets gezien. Tegenwoordig zijn deurknoppen weer erg populair. Vroeger waren deurknoppen van hout, tegenwoordig heb je ze in allerlei materialen waaronder het moderne RVS.

Opmeten

Voordat je deurbeslag koopt is het belangrijk om het eerst op te meten. Het beste kun je een speciale meetmethode gebruiken. Hierbij meet je eerst de afstand tussen het hart van de profielcilinder en het hart van het krukgat. Daarna meet je de deurdikte op. Meet ook de afstand tussen de bovenste schroef van het hart van het krukgat op en de afstand tussen het hart van het krukgat en het hart van de eerste schroef eronder. Het laatste dat je opmeet is de afstand tussen het hart van het krukgat en de schroef onderaan. 

(Foto: pexels.com)