DORDRECHT – In november en december ontvangen huishoudens met een contract voor stroom bij een energieleverancier 190 euro op hun bankrekening of het bedrag wordt verrekend met de maandnota. In totaal ontvangen de meeste huishoudens dus 380 euro als tegemoetkoming in de kosten van energie. (Voedselbank Dordrecht: Stolk Fotografie)

Hoe de 190 euro in november en december wordt overgemaakt of verrekend, hangt af van de energieleverancier. De energiebedrijven laten hun klanten komende tijd weten hoe zij het geld, dat de overheid schenkt, doorsluizen. Voor mensen die door de hoge kosten van energie in financiële problemen komen is dit een welkome financiële ondersteuning, vooruitlopend op het prijsplafond voor energie dat per 1 januari 2023 ingaat.

Er zijn ook mensen die het geld niet nodig hebben en er een andere bestemming voor zoeken. Voor hen is deze oproep bedoeld. Het bedrag weigeren kan niet. De energieleverancier is verplicht om het geld dat ze van de overheid ontvangen aan hun klanten door te geven. Volgens een recent onderzoek zegt 13 procent het geld niet echt nodig te hebben en het bedrag voor – een deel- te willen schenken aan een goed doel.

Oud-wethouder Gerda Bosdriesz roept deze mensen op om het bedrag te schenken aan ofwel de Voedselbank Dordrecht, Kledingbank Dordrecht of aan Geef het Dordt. Voor meer informatie over deze stichtingen: www.voedselbankdordrecht.nl, www.kledingbank-dordrecht.nl en www.geefhetdordt.nl.