Er nadert weer een mooi feestje. U en ik hebben er aan meebetaald, maar we mogen niet komen. We mogen er wél van meegenieten. Het staat letterlijk op de website van spotlightson.nl (citaat): ‘Grote lichtbundels zullen een verhaal vertellen vanaf de bruggen tussen Papendrecht, Sliedrecht, Zwijndrecht en Dordrecht en vanaf de brug De Noord. Het centrale middelpunt is een bijzonder lichtballet op het Drierivierenpunt. Kortom een prachtig lichtspektakel voor kijkers’.

U en ik zijn dus de potentiële kijkers. Komende maandagavond gaat het gebeuren. Wellicht denkt u nu; waar gaat dit over? Tsja, de publiciteit in aanloop naar dit prachtige spektakel was een drama. Als je weet dat uitgerekend Dordrecht Marketing (de club die de Kerstmarkt om zeep hielp) werd ingevlogen om het nog even te redden, dan weet je wel genoeg. Kort en goed: 600 jaar Sint Elisabethsvloed (nou ja, 601 jaar) wordt herdacht met een héél bijzonder evenement. Het schijnt zelfs een hele week te duren, maar laat ik me beperken tot die lichtvoorstelling.

Je kunt je zuur afvragen of een lichtspektakel gepast is in een tijd dat velen de energierekening niet meer kunnen betalen, maar ik heb me laten vertellen dat de enorme, tot kilometers in de omtrek zichtbare lichtbundels via zeer zuinige LED-lampen tot ons komen. Zal ik u iets bekennen? Ik vind het een geweldig evenement. Hulde dus aan Smart Delta Drechtsteden, dat dit mogelijk maakt. Maar helaas niet zo best organiseert.

Omdat het mij écht zo’n mooi spektakel lijkt, liet ik de organisatie weten dat diverse tv-stations dit graag live op de buis willen brengen. Dat gaat echter niet gebeuren. Te laat wakker geworden. En geen geld. Er komen nog wel paginagrote advertenties in de krant. En er is een krankzinnig budget voor catering en verkeersregelaars voor de Commissaris van de Koning (die het eerste licht komt ontsteken) en genodigden. Het doet me denken aan 5 maart 2020, toen 800 jaar Dordrecht in Kunstmin ook een feestje voor de elite werd. Iets met ezels en stenen.

Thijs Blom