DORDRECHT – De vader van Marijke Wories-Bezems uit Apeldoorn was in de Tweede Wereldoorlog actief binnen de Oranje Garde. Dit was een kleine verzetsgroep met veelal oud-militairen, onderverdeeld in losse groepen verspreid over verschillende steden. Zij pleegden onder meer sabotage, verspreiden illegale blaadjes en stalen wapens. Gerrit David van der Linden (1913-1942) uit Dordrecht leidde een van de groepen. Marijke doet onderzoek naar deze verzetsheld en is op zoek naar familieleden.

De vader van Marijke Jan Bezems (Tilburg, 1918-1978), als dienstplichtige opgeroepen in 1938, kwam terecht in de kaderklasse van het 6e Dep. Bat. Infanterie in Roosendaal, waar hij de Dordtse sergeant Gerrit van der Linden ontmoette, vertelt ze. “Samen met een aantal anderen vormden zij een hechte vriendengroep, een ‘Band of Brothers’ die in hun jonge levens veel hebben meegemaakt. Zo werd dit bataljon ingezet bij de verdediging van Rotterdam, waar zij het bombardement meemaakten. Zoals bekend, volgde 15 mei 1940 de capitulatie.

Ontdekt door brand
Na de capitulatie zochten enkele oude ‘maten’, in een brief die Marijke bezit noemen ze elkaar de ‘neuzen’, elkaar weer op. “Officieel waren zij gewoon weer aan het werk in hun maatschappelijk bestaan, maar ondertussen besloten ze verzet te plegen en een aantal werd lid van de Oranje Garde. Op 3 september 1941 brak er een kleine brand uit in een kamer boven de Sierkan, aan de Keizerstraat in Scheveningen. De kamer werd gehuurd door Gerrit van der Linden. Al ging het om een klein incident, de brand hadden ze zelf geblust, werd toch de brandweer gebeld en vervolgens, omdat men de zaak niet vertrouwde werd de politie ingeroepen. Na een grondig onderzoek werden illegale spullen gevonden waaronder een lijst met medewerkers. Dertig van hen werden gearresteerd.”

Doodstraf
Het proces tegen de leden van de Oranje Garde begon op 31 augustus en duurde tot 5 september 1942. Zes van hen kregen de doodstraf, waaronder Gerrit van der Linden en Frans van Kampen. Het vonnis werd op 19 oktober 1942 op de Waalsdorper vlakte in Wassenaar voltrokken. Piet Brinkman stierf in het gevangenisziekenhuis. “Mijn vader werd in Tilburg gearresteerd. En belandde via de gevangenis in Tilburg uiteindelijk in het Oranjehotel in Scheveningen. Hij overleefde de oorlog.”

Steenhouwerij
Marijke wil graag meer weten over deze episode in het leven van haar vader en deze verzetsgroep en doet om die reden nu onderzoek naar Gerrit David van der Linden. “De firma G. van der Linden bezat vroeger de Steenhouwerij in de Mariastraat 1-3-5-7 in Dordrecht”, weet ze inmiddels. “Voor zover ik weet, was het een familiebedrijf. Navraag op het adres heeft niets op geleverd. In verband met de privacywet (AVG) kom ik ook niet veel verder bij het Dordtse gemeentearchief, of de begraafplaats Essenhof, waar ik een vermoedelijke oom heb gevonden. Wat ik weet is dat Gerrit de oudste van drie zonen was van Gerrit van der Linden en Adriana Schotel, dat hij in 1934 bij het korps Nederlandse Politie zat en een tijdje bij het West Indisch Politie Korps op Curaçao heeft gediend. Hij ligt op het ereveld in Loenen. Ik zou nog zo veel meer willen weten. Aangezien ik uit het archief van mijn vader nog foto’s en brieven heb, zou ik die ook willen delen met eventuele nabestaanden.”
Wie meer weet, kan contact opnemen met Marijke Wories-Bezems via lacombe@xs4all.nl of tel. 06-21864976.