REGIO – In de polders die in het werkgebied liggen van waterschap Hollandse Delta zijn ongeveer 170 waterbergingsgebieden. Deze gebieden kunnen extra veel regenwater opvangen bij extreme neerslag en hoge waterstanden. De rietvelden daar worden gefaseerd gemaaid. Dat doet het waterschap om een aantal redenen.

Zonder maaien, ‘verlanden’ na verloop van jaren deze gebieden. Zowel de lage delen als de sloten groeien dan dicht en dat betekent automatisch dat het gebied zijn waterbergende functie verliest. Die functie is heel belangrijk bij langdurige regenval zoals we die twee weken geleden hadden.

Goed voor biodiversiteit

Door te maaien, blijft ook de biodiversiteit in deze waterbergingsgebieden in stand. Door gefaseerd te werk te gaan, is er altijd jong riet én meerjarig riet aanwezig. Dat is goed voor verschillende diersoorten zoals karekieten en de Noordse woelmuis.

Broedseizoen

In de grotere gebieden maait het waterschap een zesde deel per jaar en al het riet wordt afgevoerd om verlanding tegen te gaan. Maaien gebeurt alleen als de natuur dit toelaat, dus buiten het broedseizoen. Ook wordt geprobeerd waar mogelijk vanaf het water te werken om sporen in de gebieden tegen te gaan.