DORDRECHT – Ben Corino doet verslag vanuit de lokale en regionale politiek. Deze keer over het paard van Sinterklaas en de nieuwe sportvisie van de gemeente Dordrecht.

Ach, het paard van Sint Nicolaas wordt op de korrel genomen. Afgeschoten? Nou nee, nou ja, meer in figuurlijke zin dan. Het inzetten van de schimmel Ozosnel, de opvolger van Amerigo bij de intocht van Sint Nicolaas, wordt ter discussie gesteld door de voorman van de Dordtse Partij voor de Dieren Pieter Groenewege. Menigeen zal de schouders ophalen of de wenkbrauwen fronsen en denken: ‘ja hoor, daar gaan we weer. Schieten op tradities’. En natuurlijk vliegen de vergelijkingen over social media over hoe het dan zit met de paarden van de bereden politie, het gebruik van paarden op Prinsjesdag, de recreanten die er lol in hebben om voor hun plezier in draf of galop door de bossen of over het strand te rijden. Voor Groenewege en zijn partij is het een principestandpunt; geen gebruik, of lees hier: inzet van levende have bij en voor evenementen. Nu ken ik Groenwege als een uitgekiend raadslid, die weet wat en wanneer hij iets gaat roepen. En aandacht vragen voor het paard van Sint Nicolaas rond de verkiezingen genereert aandacht, toch? Voor hem en zijn partij is dan niets heilig, ook niet de viervoeter van de goedheiligman. Hoe zit het dan met de ruitersport op ons eiland of valt dit voor hem in de buitencategorie?

Top 10

In de onlangs gepresenteerde Sportvisie 2030 lees ik in ieder geval niets over de ruitersport. Met de toepassing van deze Sportvisie streeft het college ernaar dat Dordrecht een plek gaat bemachtigen in de top 10 op de ranglijst van sportiefste gemeenten van Nederland. Dordrecht in beweging dus. Nu weet iedereen langzamerhand wel dat sporten en bewegen een heilzame activiteit is die ten goede komt van het lekker in je vel zitten, een goed medicijn voor de piekeraars onder ons. Het verzet de zinnen en relativeert de dagelijkse problemen. Hoewel er altijd wel een verdwaasde idioot zal zijn die er is niets van snapt en het veld op rent om een keeper van de tegenpartij te belagen. Maar dit terzijde.

Luisterend oor
De sportvisie ademt ambitie: inzet op de breedtesport en het sporten en bewegen toegankelijk maken voor iedereen, ook voor de (te) smalle beurs van menig gezin in Dordrecht. Goed voor de sociale maatschappelijke cohesie, zegt sportwethouder Marc Merx. Het is mooi als gerealiseerd kan worden dat niemand wordt buitengesloten. Maar waarom heeft deze, op zich voor de hand liggende sportvisie, zo lang op zich laten wachten? Immers, de vorige wethouders Reynvaan en Stam beten er hun tanden op stuk. Stam moest in eerste instantie het puin van zijn voorgangster ruimen, maar slaagde er zelf uiteindelijk niet in om met een doorwrochte sportvisie te komen. Iets waar de verenigingen en de raad al jaren naar smachten. En laten we eerlijk zijn: de verenigingen zijn een belangrijke spil van sportend Dordrecht en worden gerund door goedwillende bestuurders en vrijwilligers. Die willen echter wel gehoord willen worden. En dit luisterend oor van de gemeente ontbrak lange tijd. Er werd veel over gekissebist.

Ambities
Sportvisie 2030 het is een ambitieus stuk, maar valt of staat met hoe men met de verenigingen zal omgaan. Of de accommodaties en de verenigingen zelf bereidwillig zijn om mee te meegroeien in de ontwikkelingen. Pas dan heeft de ambitie van het college een kans van slagen.

Meer actualiteiten en politiek in Studio De Witt

Meer lokale en regionale politiek en actualiteiten komen iedere zaterdag van 10.00 tot 13.00 uur aan bod in Studio De Witt op Drechtstad FM (95.7 FM en via www.rtvdordrecht.nl/radio). In het eerste uur van de uitzending bespreekt Ben Corino met diverse betrokkenen de actualiteiten. Het uur wordt afgesloten door de Dichter van Dienst. In het tweede uur gaat Corino uitgebreid in gesprek met een hoofdgast. In het derde uur wordt aan de Politieke Stamtafel door betrokkenen gepraat over actuele/politieke zaken.