DORDRECHT – Hans Janssen is directeur van de regionale ambulancedienst. Hij schrijft iedere maand voor Dordt Centraal een column over zaken die hem raken binnen en buiten de zorg.

Komend voorjaar krijgen Zuid-Holland, Zeeland en een deel van Brabant te maken met grootschalige verkeersproblemen. De gevolgen daarvan zullen niet mals zijn. De Heinenoordtunnel is zowel gedurende de meivakantie als in augustus volledig afgesloten. Tegelijk gaat dan ook de N59 dicht. En dan is er nog de Haringvlietbrug: deze is vanaf 9 juni gedurende zeven à acht weken gestremd voor alle verkeer. Let op: volledig afgesloten dus! Enig idee wat dat voor u en ons allemaal gaat betekenen?

Je zou kunnen denken: ach, een beetje vertraging tijdens de mooiweermaanden, dat zal allemaal wel loslopen. Dan staan we met elkaar wat langer in de file en wie maalt daar om? En waarschijnlijk sluit Rijkswaterstaat zich daarbij aan: die reparaties dulden simpelweg geen uitstel en het is wat het is. Maar voor de zorgsector is dit een regelrechte ramp. Voor de ziekenhuizen, het personeel van de zorginstellingen, de ggz, de kraam- en verloszorg, huisartsen, ambulancezorg et cetera. Uiteindelijk dus voor ons allemaal.

Wat staat ons te doen als uw dochter of grootvader plotseling met spoed gebracht moet worden naar een ziekenhuis in en rond Rotterdam, Gorinchem of Dordrecht en er staat een kilometerslange file? En – als we daar dan uiteindelijk zijn aangekomen – blijkt er geen personeel te zijn om een acute patiënt op te vangen, of een noodzakelijke spoedoperatie uit te voeren? Dat personeel staat namelijk nog in de file…Of wat betekent het voor patiënten die voor een regulier bezoek op de polikliniek of onderzoeksafdeling moeten zijn?

Natuurlijk is technisch onderhoud aan bruggen en tunnels noodzakelijk, maar wel graag met afstemming en met inachtneming van de enorme impact op de inwoners van Zuidwest-Nederland. Er moet doorgang zijn voor hulpdiensten, zorgpersoneel, spoedzorg en openbaar vervoer. We zijn zo innovatief en technisch hoogontwikkeld in Nederland en weten precies te analyseren welke risico’s gaan optreden in uiteenlopende scenario’s. Het kan niet zo zijn dat de zorgsector op zo’n grote schaal in de verdrukking komt met mogelijk levensgevaarlijke risico’s voor ons allemaal.

Hans Janssen