DORDRECHT – Het pand waarin het Dordts Patriciërshuis is gevestigd is omstreeks 1650 gebouwd in opdracht van koopman Jacob Trip. Zijn broers Hendrick en Louis hadden hem kort daarvoor uitgekocht uit de firma en bouwden zelf later het beroemde Trippenhuis te Amsterdam. Een latere bewoner heeft omstreeks 1780 een ronde kamer aangebouwd, die een fantastisch uitzicht biedt over het drukst bevaren drierivierenpunt van Europa. Die koepelkamer werd al een tijdje verlicht door een prachtige kroonluchter. Deze was echter in bruikleen. Dankzij donaties kan hij nu definitief blijven hangen. (Foto en video: Stolk Fotografie)

De koepelkamer, overgenomen uit de Franse architectuur en vooral toegepast bij buitenhuizen langs het water, werd in Dordrecht een Maaskamer genoemd. In deze zaal werd vermoedelijk gedineerd, muziek gemaakt en gedebatteerd. Toen het museum in de coronatijd haar deuren diverse malen moest sluiten hebben vele vrijwilligers van het museum van de nood een deugd gemaakt en de Maaskamer zo goed mogelijk in de originele stijl gerestaureerd. Op de Instagram- en Facebookpagina van het museum is dit proces uitgebreid in beeld gebracht.

Versailles
Er ontbrak er nog maar één ding: een monumentale kroonluchter, passend bij de rijkelijk met strikken en bloemslingers gedecoreerde wanden en de kroonlijst langs het plafond. Versierselen die heel typerend zijn voor stijlkamers uit die tijd en zó verfijnd dat de Maaskamer bijna on-Nederlands aandoet. Wie de langsvarende schepen op de Maas en de Beneden Merwede even vergeet, waant zich in Versailles. Wie wil hier níet eens dineren, vergaderen of foto’s laten maken? De zoektocht naar een passende luchter was lastig en duurde jaren. Uiteindelijk bleek een Nederlandse kunsthandelaar al tientallen jaren een passend exemplaar in depot te hebben. Deze luchter, bestaande uit verguld messing en zo’n duizend kristallen steentjes, stamt uit de jaren 1785-1790 en hing ooit in een Amsterdams grachtenpand. Het Dordts Patriciërshuis heeft de kroonluchter tot het einde van dit jaar in bruikleen gekregen en wilde het topstuk graag aankopen en behouden voor het museum. Daarvoor was een bedrag nodig van 27.500 euro. Dankzij vele grote en kleine donaties is dat gelukt.

Tien jaar
In het Dordts Patriciërshuis, museum aan de Maas is te zien hoe welgestelde burgers leefden aan het einde van de 18e eeuw. Het huis bevat meubels en andere gebruiksvoorwerpen uit deze periode. Dit jaar viert het museum zijn tienjarig jubileum. Het wordt in stand gehouden door een vijfkoppig (onbezoldigd) bestuur, daarbij geholpen door ruim dertig enthousiaste vrijwilligers die, getuige de opmerkingen in het gastenboek en op Tripadvisor, veelvuldig worden geprezen om hun gastvrijheid en deskundigheid.