DORDRECHT – Energie- en afvalbedrijf HVC kondigt een primeur aan. Door een vernieuwde slibverwerkingsinstallatie en een e-boiler heeft Dordrecht het eerste grote warmtenet in Nederland dat volledig aardgasvrij is. Met deze twee duurzame warmtebronnen wordt het Dordtse warmtenet steeds minder afhankelijk van warmte uit afvalverwerking.
De basis voor het warmtenet Dordrecht is in 2013 gelegd. Toen werden de eerste nieuwbouwwoningen en het Energiehuis op warmte aangesloten. Inmiddels ligt er een hoofdtransportleiding van 32 kilometer door Dordrecht waar 7.500 huishoudens en gebouwen gebruik van maken.

7.000 huishoudens
In de slibverwerkingsinstallatie aan de Baanhoekweg wordt het natte rioolslib van de aandeelhoudende waterschappen gedroogd om er daarna elektriciteit van te maken. De warme dampen die tijdens dit droogproces vrijkomen worden nu, door een aanpassing in de installatie, afgevangen en omgezet naar warmte. De slibverwerkingsinstallatie levert daardoor een extra capaciteit om 7.000 huishoudens te voorzien van duurzame warmte. Tanja de Jonge, wethouder duurzaamheid van Dordrecht: “Voorheen werd bij extreme kou of een eventuele storing gebruik nog gemaakt van een gasgestookte back-up-installatie. Met de nieuwe elektrische boiler is dat nu verleden tijd. Daarmee is het warmtenet Dordrecht volledig aardgasvrij. Een prachtige mijlpaal voor ons allemaal.”

Leiding onder rivier
De primeur voor Dordrecht werd donderdag gevierd in het Energiehuis. Met vertegenwoordigers van gemeenten, woningcorporaties en partners van het eerste uur werd er teruggeblikt naar het ontstaan van het warmtenet in Dordrecht, maar vooral ook vooruit gekeken naar de verdere ontwikkeling van warmtenetten en -bronnen in de Drechtsteden. “Warmte is letterlijk en figuurlijk verbinden. Daarom werken we sinds 2018 met ruim 35 organisaties intensief samen aan een energieneutraal Drechtsteden 2050”, vertelt Willy Heussen, gebiedsmanager HVC voor de Drechtsteden. “De komende jaren wordt er daarom in de regio volop doorgewerkt aan de aanleg van nieuwe leidingen en het ontwikkelen van duurzame warmtebronnen. En dat begint in 2024 met de aanleg van een leiding onder de rivier de Merwede door. Dit is het startsein om alle Drechtsteden met elkaar te verbinden en woningen en gebouwen van duurzame warmte te voorzien. Een mooi voorbeeld voor de Nederlandse energietransitie. Daar mogen we samen trots op zijn.”