Een collega uit Noord-Holland maakte me maandagmiddag attent op een stadgenoot die actievoert in Hilversum. “Hij komt uit Dordrecht, dus ik dacht dat het voor jullie daar wellicht ook interessant kan zijn.” Hij was zo vriendelijk ook meteen z’n artikel met bijbehorende foto’s door te sturen. In één oogopslag zag ik het en riep uit: “Dat is Piet!” Enigszins beduusd klonk aan de andere kant van de telefoon “Oh, ken je die man?” Nou, iedereen die hier in Dordt de afgelopen jaren het nieuws een beetje gevolgd heeft, die kent hem wel.

“Meneer Van den Berg uit Dordrecht is radeloos”, zo luidt de eerste zin van het artikel dat mijn collega over ‘m schreef. Nou, ik durf te zeggen dat Piet van alles kan zijn, maar zéker niet radeloos. Eerder boos en vastberaden. Maar voor ik verder ga nog even voor wie hem niet kent. Piet is dus die man die eind 2014 voor de deur van het politiebureau aan de Overkampweg plaatsnam. Na een korte ‘break’ wegens een hartaanval zat hij daar in 2015 nog wekenlang. Hij eiste excuses van twee agenten die hem ooit onterecht uit het bureau hadden gezet. Hij kreeg excuses van de korpsleiding, maar niet van de agenten zelf, wat hem noopte tot een nieuw zit-protest in 2020.

Ook buiten Dordt leerden ze Piet kennen. Zo zat hij vier jaar lang, met tussenpozen, voor de deur van Achmea in Zeist, waar hij teruggaaf van z’n premie rechtsbijstand eiste, plus de reiskosten voor zijn dagelijks zit-protest. Nog geen twee jaar geleden klapte hij zijn tuinstoel uit in Schiedam, waar hij bij het bedrijf Ista eiste dat zijn energierekening uit 2015 herzien zou worden. Piet was daar bewapend met drie borden, voorzien van de teksten ‘oplichting’, ‘diefstal’ en ‘bedrog’, plus een Nederlandse vlag halfstok. Met rood boven, dat dan weer wel. En juist dát gereedschap zag ik dus maandag weer.

In Hilversum zit Piet nu om compensatie te eisen voor zijn herhaaldelijk niet bezorgde Tros Kompas. Het lijkt me ook dat het leven bijna ondraaglijk wordt zonder tv-gids, maar je kunt het overdrijven. Piet werd ooit als onderwijzer ontslagen wegens een ‘te ver doorontwikkeld gevoel voor rechtvaardigheid’. Ik snapte er toen niks van. Inmiddels wel. Deze hoogbejaarde krasse knar gaat geen lintje krijgen, maar zal wel de geschiedenis ingaan als de Dordtenaar die het tuinstoelprotest uitvond. En in de praktijk bracht. Ik oordeel mild over hem, anders zit-ie morgen voor de deur van Dordt Centraal.

Thijs Blom