Steeds meer mensen schaffen zonnepanelen aan. Niet zo gek, want het is een kosteneffectieve en duurzame manier om energie op te wekken. Overweeg je om zonnepanelen aan te schaffen, dan zijn er een aantal belangrijke factoren waar je rekening mee moet houden. In dit artikel lees je waar je op moet letten.

Het dak van je huis

Ga je zonnepanelen kopen, dan is het belangrijk dat het dak van je huis geschikt is. Niet op ieder dak kunnen namelijk zonnepanelen worden geplaatst. Het is belangrijk dat je dak een groot gedeelte van de dag in de zon ligt. Schaduw op een zonnepaneel verlaagt de opbrengst namelijk aanzienlijk. Idealiter zou het dak naar het zuiden gericht moeten zijn om gedurende de dag zo veel mogelijk zonlicht te ontvangen. Maar ook daken die naar het oosten of westen gericht zijn, kunnen nog steeds voldoende zonlicht opvangen en energie genereren. Zonnepanelen kunnen op verschillende type daken worden geïnstalleerd:

Schuine daken

Schuine daken zijn het meest geschikt voor zonnepanelen. Veel huizen hebben schuine daken en dit type dak biedt over het algemeen de beste blootstelling aan de zon. Zonnepanelen kunnen op verschillende soorten dakbedekking worden geïnstalleerd, zoals dakpannen of metalen dakbedekking

Platte daken

Zonnepanelen kunnen ook op platte daken worden geïnstalleerd, maar de installatie gaat iets anders. Op een plat dak worden de zonnepanelen in een frame geplaatst dat ze in een optimale hoek naar de zon kantelt. Zo kunnen ze het maximale zonlicht opvangen. De panelen moeten op voldoende afstand van elkaar worden geplaatst, zodat ze elkaar geen schaduw geven.

Zadeldaken

Een zadeldak, ook wel een punt- of schilddak genoemd, is ook geschikt voor zonnepanelen. Hierbij worden de panelen op de hellingen van het dak geplaatst. Het is belangrijk om ervoor te zorgen dat de helling en de richting van het dak voldoende blootstelling aan de zon mogelijk maken.

Welke daken zijn minder geschikt?

Er zijn ook daken die minder geschikt zijn voor het plaatsen van zonnepanelen. Bij een rieten dak kunnen zonnepanelen vaak lastiger worden geplaatst door brandgevaar. Voor sommige dakbedekking is de installatie vaak een stuk duurder, bijvoorbeeld in het geval van een dak met leistenen. Heb je een dak dat anders is dan de hierboven genoemde daken, vraag dan eerst om advies van een specialist.

Het draagvermogen van het dak

Zonnepanelen hebben een zekere belasting op het dak, dus het is belangrijk dat het dak voldoende draagvermogen heeft om het gewicht van de panelen te kunnen dragen. Een professionele dakinspectie kan helpen om de structuur van het dak te beoordelen en te bepalen of het geschikt is voor zonnepanelen.

Het vermogen en het rendement

Het vermogen van een zonnepaneel wordt uitgedrukt in Watt-piek (Wp) en geeft aan hoeveel elektriciteit het paneel kan produceren onder ideale omstandigheden. Het is belangrijk om te letten op het vermogen van de zonnepanelen, omdat dit direct van invloed is op de hoeveelheid zonne-energie die je kunt opwekken. Daarnaast is het rendement van je zonnepanelen belangrijk. Een hoger rendement betekent dat het paneel meer elektriciteit kan produceren met dezelfde hoeveelheid zonlicht.

Het type zonnepanelen

Er zijn verschillende soorten zonnepanelen beschikbaar, waaronder monokristallijne, polykristallijne en dunne filmpanelen. Monokristallijne panelen hebben over het algemeen een hoger rendement, maar zijn vaak duurder. Polykristallijne panelen zijn iets minder efficiënt, maar bieden een goede prijs-kwaliteitverhouding. Dunne filmpanelen zijn flexibel en kunnen op verschillende oppervlakken worden geïnstalleerd, maar hebben over het algemeen een lager rendement. Kies het type paneel dat het beste past bij je behoeften en budget.

Kwaliteit en garantie

Zonnepanelen zijn een investering voor de lange termijn, dus het is essentieel om te kiezen voor panelen van goede kwaliteit. Kijk naar de reputatie en ervaring van de fabrikant en controleer of de panelen voldoen aan de relevante certificeringen en normen. Daarnaast is het belangrijk om te letten op de garantievoorwaarden. Een goede garantie beschermt je tegen fabricagefouten en vermindering van het vermogen van de panelen over een bepaalde periode.

Installatie en onderhoud

Het is belangrijk om te zorgen voor een professionele installatie van de zonnepanelen. Kies voor een gecertificeerd bedrijf dat ervaring heeft met het plaatsen van zonnepanelen. Een goede installatie zorgt ervoor dat de panelen optimaal presteren en veilig zijn. Daarnaast is regelmatig onderhoud van de panelen belangrijk om ervoor te zorgen dat ze goed blijven functioneren. Informeer bij de fabrikant of installateur naar het aanbevolen onderhoudsschema.