DORDRECHT – Aanstaande vrijdag wordt op de begraafplaats De Essenhof een straatnaambord onthuld. Dit pad zal vernoemd worden naar de Dordtse politieman en verzetsstrijder Gijs van Bemmelen. (Foto’s: Stolk Fotografie (Hoofdfoto) / Gijs van Bemmelen (familiearchief), politiepost Diepenbrockweg in Krispijn (Gemeentearchief).

Over Gijs van Bemmelen
Gijs van Bemmelen trad in juli 1919 in dienst bij het politiekorps van Dordrecht. Tijdens de bezetting sloot hij zich aan bij de verzetsgroep van Sytze Roelof Beinema, een van de grondleggers van het Dordtse verzet. Van Bemmelen verspreidde onder andere voedselbonnen onder (Joodse) onderduikers. Voor zijn moedige daden ontving hij in 1996 de Israëlische Yad Vashem onderscheiding. Postuum is hem ook het Verzetsherdenkingskruis toegekend. Op 25 oktober 1943 werd Gijs van Bemmelen, na verraad door eigen collega’s, opgepakt. Uiteindelijk overleed hij op 20 juli 1944 als dwangarbeider in een concentratiekamp.

Politieman dr. Frank van Riet beschreef in zijn boek ‘De Dordtse affaire’ de arrestatie van Gijs van Bemmelen. Hij benadrukt het belang van de onthulling van een pad ter ere van Gijs van Bemmelen, om de aandacht te vestigen op politiemensen die tijdens de bezetting moedig standhielden. Frank merkt op: “Toen de oorlog begon, was Van Bemmelen in de veertig en had hij een gezin met vijf kinderen. Ondanks de risico’s werkte hij in het verzet. Het is terecht dat zijn naam niet wordt vergeten, en door de onthulling van het pad krijgt deze politieman een blijvende plek in het collectieve geheugen van zijn stad.”