DORDRECHT – Oktober is de Maand van de Geschiedenis, een landelijk geschiedenisevenement van Nederland. Daarom organiseren het Regionaal Archief Dordrecht en Hof van Nederland deze maand allerlei ‘geschiedenisactiviteiten’ in Dordrecht rond het landelijke thema ‘Eureka!’

Op 7 oktober opent de tentoonstelling Eureka! op de zolder van Hof van Nederland. Je leert er onder meer welke verrassende uitvindingen zijn gedaan door Dordtenaren en dat er vooraanstaande wetenschappers uit Dordrecht komen. In het archief kom je erachter dat in Dordrecht een aantal multinationals is ontstaan en dat er verenigingen zijn opgericht die tot de oudste van Nederland behoren. Gemeentearchivaris Teun de Bruijn geeft een rondleiding door de tentoonstelling en in de workshopruimte van het museum kun je deelnemen aan een workshop Design Thinking om zelf ook innovatief te werk te gaan. Ook presenteert het archief die dag een selectie van topstukken uit de collectie, waaronder prenten, handgeschreven teksten en foto’s, met als thema: Dordtse uitvindingen, nieuwe wetenschappelijke inzichten en gebeurtenissen. Deze topstukken zijn op 28 oktober nogmaals te zien.

Cultuurnacht

14 oktober

Tijdens de feestelijke Dordtse Cultuurnacht op 14 oktober opent ook het Hof haar deuren. Bezoek de tentoonstelling van het archief, haal een vrijheidscocktail of tattoo, luister mee bij een live podcast en spoken word poetry over het thema vrijheid in Nederland of doe een dansje op de beats van dj’s Wolph en Freddie Mercure. Het hele programma vind je op de website van het Hof.

Stadswandeling Eureka!

14 oktober

Wat is er in het Dordtse straatbeeld nog terug te vinden van de vindingrijkheid in de stad? Ontdek het in de stadswandeling ‘Dordtenaren – Eureka’, waar we kijken naar Dordtse inventiviteit en creativiteit. De wandeling gaat langs plekken waar uitvindingen zijn gedaan of waar bestaande uitvindingen door Dordtenaren verder zijn ontwikkeld.

Archiefwijzer Eureka!

19 oktober

Oude archieven stoffig? Tegenwoordig gebruiken onderzoekers allerlei digitale middelen om bronnen uit de vroegmoderne tijd beter te kunnen inzetten. Deze Archief-wijzer op 19 oktober gaat over handschriftherkenning. Door de opkomst van digitale handschriftherkenning kunnen onderzoekers grotere hoeveelheden informatie bekijken en analyseren. In deze Archief-wijzer kijken we naar de mogelijkheden en onmogelijkheden van deze nieuwe technologie en nemen we een kijkje in het fascinerende oude stadsarchief van Dordrecht.

Inleiding film De Vrije Staten

15 en 22 oktober

In Hof van Nederland draait de film De Vrije Staten, met Nederlandse topacteurs. In deze film gaan we terug naar 1572, naar een geheime vergadering waar voor het eerst gesproken werd over vrijheid van geweten en van godsdienst. Een zeer belangrijk moment in de Nederlandse geschiedenis. Voordat de film start, krijgt de bezoeker een inleiding over de gebeurtenis en de historische hoofdrolspelers.

Open dag stadsdepot

21 oktober

Het stadsdepot opent de deuren. Normaal blijven die gesloten, maar op 21 oktober is het Stadsdepot bij grote uitzondering te bezoeken. Het geheugen van de stad houdt dan een open dag, met plaats voor negentig bezoekers die voor één keer naar binnen mogen. Wees er snel bij!

LEGO

3, 10, 17 en 24 oktober

Samen bouwen kinderen een middeleeuwse stad van LEGO. En dat betekent ook keuzes maken. Wat heeft een stad allemaal nodig? Valt de pest, een stadsbrand of andere ramp te voorkomen? Bouw je stadsmuren of een marktplaats? Spelenderwijs leren de kinderen dat hun keuzes bepalende gevolgen kunnen hebben voor de toekomst van de stad.

Dordtse pubquiz

28 oktober

Tijdens de gratis Dordtse pubquiz zoeken we deelnemers met historische kennis van de stad. Over de gewoonten, de gevels, kleuren en uitvindingen. Wie de meeste kennis heeft en de meeste Eureka-momenten beleeft, gaat met de prijs naar huis! Aanmelden kan via de website.

Historische films uit Nederlands-Indië

28 oktober

In de eerste helft van de twintigste eeuw vertrokken vele Nederlanders, waaronder ook Dordtenaren naar Nederlands-Indië om onder andere te gaan werken in de olie- en rubberindustrie. Onder hen was de jurist Pieter Blussé die in 1933 naar Batavia vertrok. In het archief is onlangs een aantal films aangetroffen die in de jaren ‘30 zijn opgenomen in Nederlands-Indië. De films geven een goed beeld van het dagelijks leven in Indië.

Voor de meeste activiteiten zijn beperkt plekken beschikbaar. Het is dus slim om een ticket te kopen of te reserveren als hier een mogelijkheid voor is. Kijk hier voor meer info en het complete overzicht.