‘Stuurman aan wal’

RTV Dordrecht staat voor een cruciale fase in haar bestaan; de omroep zakt ineen tot een vrijwilligersorganisatie, aangestuurd door drie professionals, of de omroep kan door op de ingeslagen weg. Die weg is goed, want in het onderzoeksrapport van Media Adviseurs Nederland staat dat de Dordtse lokale omroep behoort tot de top van alle lokale omroepen in Nederland. Letterlijk is te lezen: ‘RTV Dordrecht presteert op het niveau van een omroep met een begroting van 750 mille’. Wie weet dat de omroep het jaarlijks moet doen met nog geen 450 mille, die snapt zo’n conclusie wel.

RTV Dordrecht is geconfronteerd met drie problemen. Vorige maand oordeelde het Stimuleringsfonds voor de Journalistiek dat RTV Dordrecht in 2024 niet in aanmerking komt voor een subsidie van 250 mille, omdat men onvoldoende samenwerkt met andere lokale omroepen in de regio. Een samenwerkingsproject met de NOS stopt, waardoor de redactie twee mensen verliest. Een ander project, met Rijnmond, stopt deels (nog eens 1,5 fte minder). Zou de organisatie van de gemeente Dordrecht alleen nog de jaarlijkse subsidie van 270 mille krijgen, dan krimpt de redactie tot de spreekwoordelijke anderhalve man en een paardenkop.

Dat een organisatie afhankelijk is van subsidies, projecten en andere aan politieke grillen onderhevige factoren is onwenselijk, maar voor de omroep de realiteit. Het compenseren van wat ik hiervoor beschrijf, gaat de gemeente in 2024 een smak geld kosten. Gebeurt dat niet, zo schrijft de onderzoeker, dan kan RTV Dordrecht ‘niet meer voldoen aan de prestatieafspraken’. Kwantiteit en kwaliteit gaan dan fors omlaag en wie zit daar op te wachten? Wellicht wil de gemeente dus eenmalig diep in de buidel tasten, omdat na 2024 wél rijkssubsidie komt.

Om voor het jaar 2025 wél die 250 mille binnen te halen is echter samenwerking in de regio noodzakelijk. En ik kan u verklappen dat de verhoudingen tussen RTV Dordrecht en de lokale omroepen in omliggende plaatsen ronduit slecht zijn. Wettelijk moeten ze per 1-1-2026 toch één grote streekomroep zijn. De Dordtse burgemeester Kolff wil nu de regiogemeenten bewegen om met hun lokale omroepen tot zo’n fusie te komen. Daar krijgt hij een zware kluif aan. En al dit gelazer is ontstaan door een ministerie dat de financiering van lokale omroepen telkens vooruitschoof. Kan Kolff ook nog een belletje aan wagen; belofte maakt schuld.

Thijs Blom.

(Archieffoto’s: Stolk Fotografie)