Ondernemers nemen risico’s. Dat is nu eenmaal onderdeel van het vak, welk beroep je ook praktiseert! Toch wil je niet roekeloos ondernemen. Met de juiste verzekeringen beperk je risico’s, zoals grote financiële schade. Wat zijn belangrijke verzekeringen om als ondernemer af te sluiten, om zorgeloos te kunnen ondernemen? We zetten het voor je op een rijtje.

Beroepsaansprakelijkheidsverzekering

Als zzp’er of mkb’er kun je te maken krijgen met schadeclaims bij beroepsfouten. Een enkele vergissing kan grote financiële gevolgen hebben: schadeclaims kunnen hoog in de kosten lopen. Beroepsaansprakelijkheid betreft (financiële) schade door beroepsfouten in jouw werk of in het werk van je werknemers. Met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering zzp (kort: BAV) ben je bij beroepsfouten verzekerd voor hoge kosten bij schadeclaims. Om welke beroepsfouten het gaat? Denk aan verkeerde adviezen, vergissingen of onjuistheden die je maakt in je bedrijfsvoering. Ook inbreuk op geheimhouding, privacy of auteursrecht kan tot een schadeclaim leiden, waar je je met een beroepsaansprakelijkheidsverzekering tegen verzekert. Je bent verzekerd voor (financiële) schade als gevolg van een beroepsfout, verlies van documenten die in jouw beheer zijn en kosten van verweer bij onterechte claims. Zeker als je anderen adviseert of een grote stem hebt in projecten, is een beroepsaansprakelijkheidsverzekering verstandig om af te sluiten als ondernemer. Hier is vaak sprake van bij juridische beroepen (advocaten, adviseurs), adviserende beroepen (marketing) of financiële beroepen (accountants, boekhouders). Voor sommige beroepen is het afsluiten van deze verzekering verplicht, bijvoorbeeld voor artsen, architecten en accountants. Maar ook in andere beroepsgroepen heb je er baat bij. Veel ondernemers denken dat je deze verzekering alleen kunt afsluiten als je een bedrijf hebt, maar ook als zzp’er is het een verstandige optie.

 

Bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering

Naast de beroepsaansprakelijkheidsverzekering is er ook de bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering (kort: AVB). Een beetje verwarrend qua benaming, maar de verzekeringen verschillen wel degelijk van elkaar. Bedrijfsaansprakelijkheid betreft schade aan objecten of personen veroorzaakt door jou, je werknemers of een door jou geleverd product. Met een AVB verzekering heb je een financieel vangnet bij onverwachte schadeclaims. Een ongeluk zit in een klein hoekje: je hoeft maar een kop koffie om te gooien over de laptop van een klant of opdrachtgever, en je hebt te maken met bedrijfsaansprakelijkheid. Om maar een bekend voorbeeld te noemen. Materiële schade, letselschade of financiële gevolgschade vallen hieronder. De kans dat je daarmee te maken krijgt als ondernemer is zeker aanwezig. Van alle kleine en middelgrote organisaties sluit 62% een bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering af, om het zekere voor het onzekere te nemen.

 

Rechtsbijstandsverzekering

Krijg je te maken met een juridisch conflict? De kosten kunnen hoog oplopen. Met een rechtsbijstandsverzekering dek je de kosten. Het kan zo zijn dat je zelf rechtsbijstand nodig hebt, bijvoorbeeld omdat een klant niet betaalt. Helaas krijgen veel ondernemers hiermee te maken. Hier heb je juridisch advies bij nodig, waarvan de kosten worden gedekt met een rechtsbijstandsverzekering. Dit geldt ook voor proceskosten, gerechtskosten en advocaatkosten.

 

Arbeidsongeschiktheidsverzekering

Word je als ondernemer ziek of krijg je te maken met een ongeval? Dan heb je geen inkomen, want je krijgt geen uitkering als zzp’er. Een paar dagen, weken of misschien maanden niet werken kun je nog wel opvangen, maar een langere periode zonder inkomen zitten is toch wel een ander verhaal. Met een arbeidsongeschiktheidsverzekering heb je toch inkomen, in ieder geval voor een bepaalde periode. Je kunt ook meedoen aan een schenkkring of lid worden van een crowdsurance platform, als alternatief voor een arbeidsongeschiktheidsverzekering.

 

Verzekering voor bedrijfsruimte en spullen

Denk tot slot aan een verzekering voor je bedrijfsruimte en je spullen, zoals apparatuur. Schade door inbraak of brand verzeker je met een opstalverzekering. Verzeker je inventaris met een inventarisverzekering of een inboedelverzekering: van elektronische apparaten tot gereedschap.

Het is verstandig om je als ondernemer in te dekken voor bepaalde risico’s. Neem de tijd om de juiste verzekeringen aan te vragen, zodat je bedrijfsvoering op dit gebied goed in elkaar steekt.