DORDRECHT – De stoomboot met Sinterklaas en Pieten komt op zaterdag 18 november om 12.00 uur de Wolwevershaven binnengevaren. Dan volgt een optocht door het centrum en het traditionele bezoek aan Winkelcentrum Crabbehof. Waar de Spaanse gasten moeten slapen, is nog even de vraag, want een Sinterklaashuis is er wederom niet beschikbaar in Dordrecht. En de vraag is of dat er ooit nog komt. (Archieffoto: Stolk Fotografie)

Dordrecht was ooit de eerste stad met een Sinterklaashuis. Ieder jaar kwamen er tienduizenden mensen op bezoek en diverse steden kopieerden het succesvolle concept. Het Sinterklaashuis Dordrecht werd jaarlijks georganiseerd door een aparte stichting, het Evenementenbureau ondersteunde daarbij en leerlingen van het Da Vinci College leverden concrete hulp bij de inrichting van het tijdelijke onderkomen van de Sint en zijn Pieten. Door verschillende oorzaken kwam daar de afgelopen jaren de klad in, vertelt Erik Zindel, die vanuit de VVV jarenlang intensief betrokken was bij het Sinterklaashuis. “Het was elke keer weer een struggle om een geschikte locatie te vinden. Daarbij ging de Zwarte Pieten-discussie een steeds prominentere rol spelen. En toen moesten we ook vanwege corona nog een aantal jaren dicht blijven.”

Doodzonde

Zindel is inmiddels uit de stichting gestapt. Ook verschillende andere bestuursleden vertrokken de afgelopen jaren, vertelt voorzitter Jan van der Wall. “We zijn nu met een dermate klein clubje overgebleven dat we het niet meer kunnen organiseren. Ikzelf heb ook nog gezondheidsproblemen. Het is doodzonde dat het zo loopt. Wij hebben contact gezocht met SIS (Stichting Intocht Sinterklaas, red.) met de vraag of zij de organisatie over willen nemen. Dat zou het mooist zijn: één organisatie die zowel de intocht als het Sinterklaashuis organiseert.”

Geen mankracht

Dat verzoek is inderdaad binnengekomen bij SIS, vertelt voorzitter Chris Hoogerwaard. “Wij zouden het heel graag overnemen, maar we hebben simpelweg de mankracht niet. Alle spullen van het Sinterklaashuis Dordrecht waren opgeslagen in een magazijn. Wij hebben de spullen eruit mogen halen die we kunnen gebruiken voor de intocht. De rest is opgeruimd door de gemeente. Wij betreuren het zeer dat de stekker eruit is getrokken, maar kunnen hier helaas niet inspringen.”

Nieuwe mensen

Het betreuren doet ook Gerben Baaij van Evenementenbureau Dordrecht/Dordrecht Marketing. “Het is zeker jammer dat deze traditie gesneuveld is”, zegt hij. “Het zal heel lastig zijn om weer een nieuw bestuur samen te brengen. Dit zijn initiatieven die ooit zijn ontstaan vanuit de Dordtse samenleving. Onze rol is om dat te begeleiden en ondersteunen. Maar wij kunnen qua organisatie helaas niet in elk gat springen dat ontstaat. Wij zouden het heel erg toejuichen als er mensen opstaan die het Sinterklaashuis nieuw leven willen inblazen en zullen dan zeker ondersteunen waar we kunnen. Bij de Avondvierdaagse is dat op een mooie manier gelukt. Hopelijk gebeurt er ook zoiets bij het Sinterklaashuis Dordrecht.”

 

 

Op de foto: Op bezoek bij Sinterklaas ‘thuis’ in 2019. Het is onzeker of het Sinterklaashuis Dordrecht ooit nog terugkeert.