DORDRECHT – Eerst een instructie op het parkeerterrein: hoe vang je een vlinder? “Heel voorzichtig!”, waarschuwt IVN-natuurgids Pieter Slot. Hij demonstreert de werking van het vangnet en laat zien hoe je een gevangen vlinder, zonder hem te beschadigen, in een loeppotje kunt krijgen. “Weet je dat voelsprieten een heel verkeerd woord is? Hij voelt helemaal niet met zijn antennetjes; hij ruikt ermee”, het is het eerste van een continue stroom vlinderweetjes van de dag. Even later gaan de deelnemers op pad, gewapend met een vlindernet en een vlinderherkenningskaart. De IVN-excursie ‘Alles wat vliegt en fladdert’ is gestart.
“Boswachterij De Elzen is een goede plek om vlinders te zien”, legt Slot uit. “Hier kun je op een klein oppervlak veel verschillende vlinders tegenkomen.” De excursie begint wat later dan normaal, “want vlinders moeten eerst opwarmen”. Warm is het zeker, dus de vlindervangers in spe kunnen aan het werk. De deelnemers vangen in rap tempo dagpauwoogjes en oranje zandoogjes. Slot: “Zie je de witte stipjes in de zwarte vlek?”. Vlinders met intrigerende namen als landkaartje en gehakkelde aurelia belanden in de loeppotjes. Ook andere fladderbeestjes, zoals felblauw gekleurde libelles en soldaatjes, ontkomen niet aan de netten. Slot: “Je mag natuurlijk niet zomaar vlinders vangen. Ze vallen onder de Flora- en faunawet. IVN heeft hier een speciale ontheffing voor.”
Lustrum
Er lopen behalve gids Slot (tevens biologieleraar) ook andere IVN-gidsen mee: Cees Mastenbroek, voorzitter van IVN Dordrecht, Wil van Houwelingen (tot voor kort dierverzorger bij de Stadsboerderij) en Tonny Kiewiet. Ze vertellen allemaal honderduit over vlinders, De Elzen en IVN. “Wij hebben net ons lustrum gevierd”, vertelt Mastenbroek. “We bestaan dit jaar 30 jaar.” In juni studeerden er zeventien nieuwe IVN-natuurgidsen af, waaronder ook Dubbeldammer Wil van Houwelingen.
Verwondering
Natuureducatie is een speerpunt van de natuurorganisatie. “Vanaf een jaar of 4 kunnen kinderen meedoen aan onze activiteiten”, zegt Kiewiet. Ze heeft een voorkeur voor het werken met kinderen. “Ik werk met ze in de moestuin van de Stadsboerderij.” “In ’t Weetpunt in Zwijndrecht komen maar liefst drieduizend schoolkinderen per jaar langs”, vult Mastenbroek aan. Scharrelkids, Galbakken, Wat heeft 6 poten en kan vliegen? en Waterbeestjes vangen, het zijn stuk voor stuk kinderexcursies die draaien om ‘beleven’. “Het gaat ons niet sec om het overdragen van kennis”, legt Mastenbroek uit. “Wij willen vooral mensen de gelegenheid geven om natuur te beleven. Zich laten verwonderen. Dit is waar voor ons duurzaamheid begint. We houden de wandelingen bewust laagdrempelig.”
Tieners
Uniek voor IVN Dordrecht is de tienergroep Juno. “Niet de gemakkelijkste groep om te interesseren voor ‘natuurbeleving’”, bekent Mastenbroek. “Wij zijn een van de weinige afdelingen in Nederland die zo’n groep hebben, dus we zijn er heel trots op.” Voor deze doelgroep worden er in binnen- en buitenland kampen georganiseerd via “IVN-WoesteLand”, vult Kiewiet aan. Ook die activiteiten zijn gericht op duurzaamheid: werken in de natuur en vegetarisch en biologisch eten. “En educatie natuurlijk”, zegt Mastenbroek. “Educatie betekent alles voor IVN.”
Meer informatie over activiteiten die IVN Dordrecht organiseert is te vinden via de website: www.ivn.nl/dordrecht.