Het lijkt een gebed zonder eind. Het gebed om meer betaalbare woningen. De smeekbedes werden de afgelopen jaren steeds heviger en de politiek, aanvankelijk doof en blind, koos de bekende tactiek van erkennen en beterschap beloven. De rekenkamer van Dordrecht heeft liefst drie deelonderzoeken nodig gehad om te ontdekken dat ‘betaalbaar wonen’ in deze stad tot begin dit jaar alleen maar een kreet was. Sinds 2016 is de hoeveelheid écht betaalbare koop- en huurwoningen alleen maar afgenomen.

De Rekenkamer constateert dat over de periode 2018 tot en met 2022 (coalitie Beter voor Dordt, VVD, CDA en CU/SGP) ‘betaalbaarheid van het wonen slechts heel beperkt een plek heeft gehad en geen expliciet benoemd speerpunt is geweest in het Dordtse woonbeleid’. Dat is onderzoekstaal voor: ‘Ze zeiden dat ze het heel belangrijk vinden, maar deden er geen donder aan’. En als er dan eens wat goedkopers gepland werd dan werd voor betaalbaar de definitie gebruikt die het Rijk hanteert; de NHG-grens dus. Vorig jaar 355 mille, inmiddels 405 mille.

Om de woonlasten van zo’n ‘betaalbaar’ huis te kunnen ophoesten heb je tweeverdieners nodig die elk twee keer modaal verdienen. Wie dat nog betaalbaar durft te noemen is niet goed bij z’n hoofd. Ook dat betoog ik al jaren. Er moeten veel meer écht betaalbare koop- en huurhuizen komen. De Rekenkamer vindt dat ook. En ons college van B&W? Waar alleen Beter Voor Dordt begin 2023 vervangen is door GroenLinks? Nou, die is het eens met alle aanbevelingen van de Rekenkamer en zegt zelfs al te doen wat er nodig is. Mooi toch?

Misschien iets te mooi om waar te zijn. Net als al die plannen die niet doorgaan, vertraging oplopen of weerstand oproepen. Zoals op de Weeskinderendijk, waar de mensen niet uitgekocht willen worden om plaats te maken voor het Maasterras. Er moeten daar 4.000 woningen komen. Het individueel belang van enkele dijkbewoners weegt niet op tegen het collectief belang van ons allen. Dat onderschrijf ik. Maar waarom worden de eerste nieuwe woningen op dat Maasterras niet gewoon aangeboden aan de mensen die daar verjaagd worden? U snapt het al; omdat ze voor die mensen niet betaalbaar zijn.

Thijs.