DORDRECHT – Caty Kroon doet om de week in Dordt Centraal verslag van een rechtszaak die recent op de rol stond bij de Rechtbank in Dordrecht.
‘De moeilijkheden ontstonden door de moeder van mijn vriendin’
De toekomst van Warner J.* (23) ziet er rooskleurig uit. Hij heeft leuk werk en bovenal een lieve vriendin met wie hij wil trouwen. Totdat zij plotseling via één appje de relatie verbreekt. Warner appt terug dat hij er niets van begrijpt. Als ze niet antwoordt, belt hij haar op. Dat is logisch. Toch? Hoewel 134 keer wel wat vaak is.
Warner zit er gelaten bij. Als de politierechter hem vraagt wat er precies is gebeurd, vertelt Warner een aannemelijk verhaal. Ook de politierechter snapt het wel. Als je vriendin ineens de relatie verbreekt, is het logisch dat je contact zoekt. Maar in het Dordtse ouderlijk huis van de vriendin in Sterrenburg vonden ze van niet. “De moeilijkheden ontstonden door de moeder van mijn vriendin”, zegt Warner. “Zij is het nooit eens geweest met de relatie. Toen mijn vriendin appte dat ze onderweg was naar haar moeder, schreef ik dat ik ook zou komen om te praten.”
Zijn pogingen om tot een gesprek te komen, duurden een paar dagen. Toen belde de ex de politie die een stopgesprek had met Warner. “Mij werd verteld dat ik daar niet gewenst was. Ik zag dat als een verbod, wat raar was, want ik was niet kwaadaardig. Ik probeerde de dingen uit te praten en stuurde berichtjes. De politie zag in mijn telefoon 134 uitgaande oproepen, maar dat zijn alle oproepen van die paar dagen bij elkaar opgeteld. Ik heb haar in die tussentijd nog wel gesproken, maar ze was zo anders dan vroeger. Die vele berichtjes zijn één verhaal in veel kleinere berichtjes opgeknipt. Achteraf vond ik dat wel dom, het was niet mijn bedoeling om ruzie te maken.”
Is dit nu stalking? De politierechter vindt van niet. “Dan moet er sprake zijn van stelselmatigheid en daar kun je in die paar dagen niet van spreken”, zegt hij. De officier van justitie vindt het belaging vanwege het veelvuldige contact, berichtjes en telefoontjes. Zij eist een taakstraf van tachtig uur. Daar denkt de advocaat anders over, want die gesprekken zitten niet in het dossier, waardoor de context ontbreekt. Hij vindt dat zijn cliënt moet worden vrijgesproken.
De moeder van de Turks-islamitische ex-vriendin is de kwade genius achter dit alles. Zij wilde niet dat haar dochter een relatie had met een jongen met een donkere huidskleur. “De vriendin wilde de relatie zelfs voortzetten en mijn cliënt was bereid zich te bekeren”, zegt de raadsman van Warner.
De politierechter is duidelijk. “Ik ga u vrijspreken. Ik kan de berichten en veelvuldige telefoontjes niet terugzien, stelselmatigheid is niet te bewijzen. Relaties gaan soms uit en dan is te begrijpen dat je contact zoekt. Ik spreek u vrij voor alles in deze zaak.” Hem wordt aangeraden geen contact meer op te nemen met zijn ex, maar daar hoeft niemand zich geen zorgen om te maken. Warner is klaar met de relatie.
* Gefingeerde naam.