DORDRECHT – Aan de Cornelis Trompweg en de Van Kinsbergenstraat in Wielwijk is woensdag een nieuwbouwproject opgeleverd van Woonbron. De laatste oude woonblokken werden hier eind oktober 2021 gesloopt, de eerste paal van de nieuwbouw ging in april 2022 de grond in en deze week was dus de feestelijke oplevering. Hierbij waren ook veel nieuwe bewoners aanwezig. In dit project heeft Woonbron 64 sociale huurappartementen- en 16 koopwoningen ontwikkeld. Alle woningen zijn verhuurd en verkocht. De bouw was in handen van BM Van Houwelingen. KAW-architecten tekenden het ontwerp van deze woningen. (Foto: Erno Wientjens)
De nieuwe huurders zijn niet alleen afkomstig uit Dordrecht, maar ook uit omliggende gemeenten. Door het verruimen van de inkomensgrens zijn kandidatenhuurders dankbaar dat zij nu ook in aanmerking komen voor een woning, aangezien de huidige woningmarkt hun weinig kansen bood. Directeur Woonbron Arthur Oerlemans: “Door het verruimen van de toewijzingseisen voor een sociale huurwoning konden we de mensen die normaal niet in aanmerking komen voor een sociale huurwoning, en voor wie kopen te duur is, toch een sociale huurwoning aanbieden. Dit heeft geleid tot het aantrekken van een iets meer koopkrachtige doelgroep en kan wellicht een nieuwe impuls geven aan Wielwijk.”
Wooncarrière
In overleg met de gemeente Dordrecht heeft Woonbron deze koopwoningen als eerste aangeboden bij huurders in de Drechtsteden die een wooncarrière willen maken van sociale huur naar koop. Door deze overstap naar koop, komen weer sociale huurwoningen vrij op de huurmarkt, zodat de doorstroming op gang blijft. Wethouder Peter Heijkoop (volkshuisvesting): “Deze woningen zijn het voorbeeld van een sociaal woningbouwproject, waarbij de doorstroom op de vastgelopen woningmarkt op gang wordt gebracht.”
Duurzaam
Alle woningen hebben tenminste het EPA-label A+++ en zijn daarnaast aangesloten op het warmtenet van HVC. De begane grondvloer, gevel en dak zijn voorzien van hoogwaardige isolatie en de ramen en het vaste glas zijn voorzien van HR++ beglazing. Hierdoor gaat weinig warmte verloren en is weinig energie nodig om de woningen te verwarmen. Ook zijn veertig vleermuiskasten in de gevels gemetseld en zijn de schanskorven (afscheidingsrekken tussen de woningen) gevuld met stukken steen van de eerder gesloopte gebouwen.
Litho
Een bijzonder element in de entreehallen van de woningen is de foto-wand, samengesteld door lithograaf Christiaan Bos uit de 19e eeuw. Deze lithografie geeft een historisch beeld van Dordrecht aan het einde van de 19e eeuw en symboliseert de verbondenheid van verleden en heden.