DORDRECHT – Ook veel monumentale panden blijken ruimte te kunnen bieden voor zonnepanelen zonder het unieke stadsgezicht aan te tasten, meldt de gemeente Dordrecht, die alle daken in de historische binnenstad en een groot deel van de 19e-eeuwse schil (beschermd stadsgezicht) in kaart heeft gebracht. (Foto: Stolk Fotografie)

Voor panden in beschermd stadsgezicht is de belangrijkste regel: als de zonnepanelen vanaf de straat en het water niet goed te zien zijn, zijn er in de meeste gevallen mogelijkheden. Platte daken en onzichtbare dakvlakken aan de zijkanten bieden volop kansen. Op www.zonnedakje.nl kunnen inwoners zien of hun pand hiervoor geschikt is.

Vergunning
Voor zonnepanelen in beschermd stadsgezicht is bijna altijd een vergunning nodig. Inwoners die zonder vergunning zonnepanelen hebben geplaatst in beschermd stadsgezicht, moeten deze alsnog aanvragen. Zij krijgen hulp bij de aanvraag, zodat zij de vergunning snel kunnen krijgen. Voor de niet op de openbare ruimte gerichte achterdakvlakken is het plaatsen van zonnepanelen vergunningsvrij. De vergunning is aan te vragen via het omgevingsloket online: www.olo.nl. Deze is gratis en meestal binnen vier weken in huis. Voor het plaatsen van zonnepanelen op een monument is altijd een vergunning nodig.

Stimuleren
De extra informatie en de verduidelijking van de mogelijkheden in beschermd stadsgezicht is er gekomen na een initiatiefvoorstel van de partijen CDA, GroenLinks en VVD. De gemeenteraad wil hiermee de plaatsing van zonnepanelen stimuleren. Wethouder Tanja de Jonge van Duurzaamheid hoopt dat veel eigenaren gebruik maken van de mogelijkheden. “Als inwoners zonnepanelen plaatsen waar het kan, leveren ze een belangrijke bijdrage aan het verduurzamen van de historische binnenstad.” Meer informatie over zonnepanelen en het verduurzamen van monumentale panden is te vinden op www.monumentenzorgdordrecht.nl. Inwoners buiten beschermd stadsgezicht kunnen op www.zonnedakje.nl zien wat de mogelijkheden zijn op hun adres.