REGIO – Kwartiermaker Ib Haarsma, tot 2020 hoofdredacteur van RTV Rijnmond, is ingezet om te zorgen dat de lokale omroepen in de Drechtsteden voor 2027 kunnen fuseren tot één streekomroep. Dat is nodig om te kunnen blijven bestaan. Het Rijk trekt vanaf dat moment de financiering van de lokale omroepen naar zich toe om de onafhankelijkheid van deze media te garanderen. Voor de wijziging eist het ministerie van OCW dat 350 lokale omroepen in Nederland zijn gefuseerd tot 80 streekomroepen.
Maandagavond kwamen de zes lokale omroepen van Zwijndrecht, Papendrecht, Sliedrecht, Alblasserdam, Ridderkerk en Dordrecht voor het eerst bij elkaar onder voorzitterschap van Haarsma, die in dienst is van de NLPO (stichting Nederlandse Lokale Publieke Omroepen). Er werd gesproken over de samenwerking de komende jaren. Hans Hulswit, voorzitter RTV Papendrecht, is blij met de ontwikkeling. “De samenwerking op de werkvloer is de laatste paar jaar steeds beter geworden. De redacties houden elkaar op de hoogte van ontwikkelingen; we hebben een appgroep en delen beelden en ander materiaal. Dat is heel fijn voor ons. Want ook al hebben we zo’n 45 vrijwilligers die radioprogramma’s maken bij RTV Papendrecht, wij werken niet 24 uur per dag en zeven dagen per week. We leveren materiaal, maar ontvangen per saldo meer terug van RTV Dordrecht.”
Profiteren
Op directieniveau is de samenwerking met RTV Dordrecht volgens de voorzitter van RTV Papendrecht niet goed geweest. “We wilden in een eerder stadium samenwerken, maar dat is niet van de grond gekomen” In september van dit jaar zei Huisman daarover: “Al onze voorstellen stuitten op onwil om er geld en tijd in te steken. De vijf lokale omroepen: RTV Papendrecht, ATOS RTV, Merwe RTV, RTV-Ridderkerk en Klok Radio kunnen zelf geen subsidieaanvraag doen bij het ministerie, omdat deze eist dat er betaalde journalisten in dienst zijn voor het verkrijgen van overheidsgeld.” Volgens Huisman blijft de subsidie die de gemeente Dordrecht aan de eigen omroep geeft ook binnen die stichting. “Toch profiteren we er als lokale omroepen in de Drechtsteden wel van. Het aantrekken van professionele journalisten komt ook ons ten goede, door de uitwisseling die we hebben.”
Professionaliseren
Directeur van RTV Dordrecht Ton van Wijngaarden liet zich afgelopen week interviewen in het eigen programma ‘Op pad met Ad’. Daarin stelt hij dat hij zich, na zijn aantreden in 2016, vooral gericht heeft op professionalisering. “Het RTV-bestuur en de verantwoordelijk wethouder gingen destijds rollebollend over straat. Er moest flink bezuinigd worden en tegelijkertijd lag er een opdracht om meer verhalen van de straat te maken en jongeren te bereiken.” RTV-bestuursvoorzitter uit die tijd, Cees den Bakker, kan zich alleen een verschil van inzicht herinneren over hoe verder te gaan met minder subsidie. Den Bakker: “Als bestuur stelden we dat we met de beperkte financiën geen analoge televisie meer konden maken, maar alleen via YouTube zouden kunnen gaan uitzenden. We hadden goed en constructief overleg met (mediawethouder, red.) Sleeking.”
(Still uit Op pad met Ad)
Naar Merwedestraat
Uit recent onderzoek van Media Adviseurs Nederland blijkt dat het journalistieke niveau van RTV Dordrecht sinds 2017, mede dankzij de input van de NOS en RTV Rijnmond, is verbeterd tot professioneel. Het onderzoeksbureau adviseert wel om het takenpakket van Van Wijngaarden te splitsen. Op de vraag aan Hans Hulswit wie de nieuwe streekomroep zal moeten gaan leiden, wil hij geen antwoord geven. Die vraag is nog niet aan de orde.” Van Wijngaarden meldt dat RTV Dordrecht een nieuw onderkomen heeft gevonden aan de Merwedestraat 80. “We zijn sinds een week aan het verbouwen en hopen dat de multifunctionele studio (radio, video en podcast) halverwege januari klaar is voor gebruik. Het betekent dat we vanaf kerst even iets minder actuele nieuwsitems kunnen maken. De televisieprogramma’s die we buiten de studio opnemen, lopen wel door. Liveradio zal twee weken stil komen te liggen.”
Extra subsidie
Van Wijngaarden meldt dat de twee NOS-journalisten aan het eind van het jaar zullen stoppen. Van de twee verslaggevers van RTV Rijnmond is er één reeds vertrokken; de andere mag blijven en wordt doorbetaald via Rijnmond. De directeur, bestuurder, accountmanager, hoofd- én eindredacteur van RTV Dordrecht hoopt dat de gemeenteraad deze week voor zowel 2024 als voor 2025 150.000 euro extra subsidie geeft. “Daarmee kunnen we de professionaliteit van onze omroep, ook na het vertrek van de NOS verslaggevers, enigszins op peil houden met drie à vier fulltime eigen verslaggevers.”
Van Wijngaarden hoopt dat het overleg met de andere lokale omroepen zal leiden tot een streekomroep. “Een omroep waar ik zeker niet meer alle vijf de functies zal uitoefenen. Welke functies bij mij blijven en welke door een ander worden overgenomen, daar loop ik nu niet op vooruit.”
Hoofdfoto v.l.n.r.: Koos van Wijngaarden (RTV Papendrecht), Tony Bierhaus (ATOS), Nelleke de Smoker (RTV Dordrecht), Ton van Wijngaarden (RTV Dordrecht), Hans Hulswit (RTV Papendrecht), Hans Magito (RTV-Ridderkerk), Arie Slob (Klokradio), Erik Versluis (Merwe RTV), Bertus Kraaijeveld (Merwe RTV).