Toegegeven, als het over woningnood gaat en de wijze waarop bijvoorbeeld de gemeente Dordrecht daarmee om gaat, dan krijg ik al snel oprispingen. Een paar weken geleden schreef ik op deze plek dat ik een teiltje nodig had na bestudering van de plannen voor het Maasterras. Het volk schrééuwt om echt betaalbare woningen, maar in Dordt blijven we maar bouwen voor mensen met veel geld. Zelden kreeg ik zoveel (instemmende) reacties op een column. Mijn pleidooi om – niet alleen op dat Maasterras – meer écht betaalbare woningen te bouwen lijkt vooralsnog tegen dovemansoren gericht. (Foto: Stolk Fotografie)

 

In plaats van meer goedkope woningen te realiseren wordt de schaarste anders verdeeld. Zoals in meer gemeenten al gebeurt gaan de woningstichtingen in Dordt de betaalbare huurhuizen toewijzen aan mensen met een cruciaal beroep. De eerste vraag die je daarbij stelt, is wat we moeten verstaan onder ‘cruciaal’. Dan hoor ik steevast politieman (of -vrouw), onderwijzer en zorgverlener. Maar er zijn toch veel meer cruciale beroepen? Blij dat ik die definitie niet hoef te maken, want die is altijd discutabel. Krijgt mijn dochter straks te horen; jouw beroep is niet cruciaal, dus blijf nog maar tien jaar bij je ouders op zolder zitten?

 

Statushouders – asielzoekers die in ons land mogen blijven – moeten ook al voorrang krijgen. In veel dorpen in het land geldt de regel ‘jonge dorpeling eerst’. En in Dordt wordt het dus; jij wel en hij (zij) niet. Van dit soort voorrangsregeltjes krijg ik echt weer het zuur. In plaats van de oorzaak aan te pakken worden regeltjes geknutseld om het gevolg op andere bordjes te gooien. De enige oplossing is; bouwen voor mensen met een smalle beurs. De afgelopen weken blader ik door dit weekblad en heb nog niet één bouwplan gezien dat daar ook maar een klein beetje aan tegemoet komt.

 

Wat ik elders in het land wel zie is dat steeds meer mensen het zat worden om afhankelijk te zijn van gevestigde projectontwikkelaars en zélf projectjes maken. Op die plekken deed de gemeente een duit in het zakje (grondprijs) en stonden er plots rijtjeshuizen te koop voor minder dan twee ton. Eind vorige maand werden in Sliedrecht een architect en een financieel expert losgelaten op een leegstaande school en daar rolde een plan voor dertig starterswoningen uit. Het kan echt wel. Bij deze roep ik graag slimme Dordtenaren op om ook hier met dit soort ideeën te komen.

 

 

Thijs.