Er wordt de laatste tijd wat afgeboomd in de Dordtse politiek. En het eind is nog niet in zicht. Voor wie het niet op de voet volgt; vorige week is het gemeentelijk bomenbeleid hereikt, pardon herijkt, en inmiddels heeft de Partij voor de Dieren (en Planten) een zaadje geplant voor aanvullend bomenbeleid. Het vers gesnoeide beleid voor openbare bomen krijgt als het aan deze groenliefhebbers ligt een tak erbij voor private bomen. Ter voorkoming dat u door de bomen het bos niet meer ziet, begin ik met een korte toelichting. (Archieffoto: Stolk Fotografie)

De gemeente vreest – zoals alle gemeenten in het land – ravijnjaar 2026 en de jaren daarna. Da’s precies het jaar waarin u en ik een nieuwe Raad mogen kiezen en dan kunnen we massaal stemmen op boomvriendelijke partijen om te voorkomen dat het voor groenonderhoud noodzakelijke budget niet gehalveerd wordt. Iets in mijn bast zegt me dat er dan meer problemen dreigen, maar die schors ik nu gemakshalve. Bomenridders en ander nobel volk vrezen dat de bijl na 2025 letterlijk in het gemeentelijk bomenbestand gaat. De dierenpartij wil die kap deels compenseren via bomen in onze eigen tuin. Dat klinkt sympathiek…

Vooralsnog buig ik als een twijgje mee bij het idee dat het best zinvol is om een kapvergunning te eisen als iemand – al is het dan in z’n eigen tuin – een boom wil kappen. Toch sla ik niet geheel om als een blad aan een boom als ik stel dat menigeen die boom eerst omhakt en achteraf verbaasd reageert als de Groenpolitie aan de deur komt: “Oh, had ik vergunning nodig?”. Omdat er voor zo’n vergunning ook nog betaald moet worden (alweer een melkkoetje gevonden) zal het idee slechts de handen van idealisten op elkaar krijgen. De meest gehoorde reactie luidt “Ze kunnen de boom in.” Dwarsbomen dan maar?

Toch, geloof me, ben ik dol op bomen. Ooit opperde ik het idee om voor elke boom die verdwijnt er minstens twee terug te plaatsen. Om de kosten te dekken hoeven de bomen niet de hemel in te groeien. By the way, in 2020 stelde het kabinet de Nationale Bossenstrategie vast. Die moet leiden tot honderd miljoen extra bomen in ons land in 2030. Hoor of lees ik nauwelijks iets over. Waar komen die te staan? En wie gaat die onderhouden? In mijn tuin kan ik er wel eentje kwijt. Daar wil ik later wel een boomhut in bouwen. Liefst zonder vergunning.

Thijs