DORDRECHT – Koninklijk Dordrechts Mannenkoor KNA gaat stoppen. Op zondagmiddag 26 mei geeft het zijn laatste concert in de Wilhelminakerk aan de Blekersdijk. Het wordt een afscheid van het publiek dat door de jaren heen trouw de concerten van het koor, dat al in 1898 is opgericht, bezocht. Het wordt tevens het afscheid van dirigent Hans van der Toorn die bijna dertig jaar KNA leidde.

Na 126 jaar komt er een einde aan het tijdperk waarin KNA op zijn eigen wijze heeft bijgedragen aan de ‘couleur locale’ van het culturele leven in Dordrecht. Met trots kijken de zangers van KNA terug op de rijke geschiedenis. En op de vele mooie concerten die werden verzorgd. In die sfeer staat het Vaarwel Concert: met liefde terugkijken op al die mooie concerten en het plezier dat de beoefening van de zangkunst brengt. Een concert vol herinneringen dus en op zichzelf ook weer een nieuwe herinnering.

Meterfabriek

125 jaar geleden werd KNA opgericht tijdens een feest voor het 40-jarig bestaan van de Meterfabriek, die in dat jaar verhuisde naar de Lijnbaan. Directeur J.F.H. Roll vond dat een koor voor de medewerkers niet mocht ontbreken. En zo werd op vrijdag 21 januari 1898 Mannenkoor KNA, opgericht door de fabrieksarbeiders. G.J. Piera werd de eerste dirigent. Het koor bracht vooral vaderlandse liederen ten gehore, zoals het toen populaire ’t Ros Beiaard, Klokke Roeland en Daar was een wuf dat spon.

Koninklijk

Het koor floreerde en spoedig werd het lidmaatschap opengesteld voor mannen van buitenaf. Tien jaar later organiseerde KNA een korenfestival in Dordrecht. De stad wemelde een week van de zangers; hotels en logementen zaten ermee vol. Ook deed KNA met succes mee aan zangwedstrijden. In 1934 won het de landelijke titel in de klasse uitmuntend. Bij terugkeer op het station stond een menigte het koor op te wachten. In open landauers werden ze naar het stadhuis gebracht, waar de burgemeester hen lovend toesprak en beschermheer werd. Vier jaar later verleende Koningin Wilhelmina het koor de titel koninklijk.

Van opera naar liederen

Na de oorlog legde KNA zich toe op klassieke muziek, met name operawerken. Onder leiding van dirigent Kors Monster en zijn opvolger Aad Vos. Samen met het Dordrechts Dameskoor KNA gaven ze concerten in Kunstmin. Bekende en beroemde solisten gaven maar wat graag hun medewerking. Lovende recensies in de plaatselijke krant getuigden van de successen die beide KNA-koren oogsten. In 2004 stopte de samenwerking met het dameskoor, dat niet lang daarna stopte. Het Mannenkoor ging door. In 2008 kwamen er met het concert KNA goes Celtic ook Britse werken op het repertoire. In 2013 volgden Baltische liederen en vrij recent ook Italiaanse. Het programma voor zaterdag 26 mei weerspiegelt deze muzikale geschiedenis.

Te klein en te duur

Voorzitter van het koor Fred van Os legt uit waarom het KNA stopt. “Ondanks alle vernieuwingsacties is het KNA de laatste decennia niet gelukt om jonge nieuwe leden te krijgen. Als er nieuwe leden kwamen, waren die veelal net zo oud als de bestaande leden. De gemiddelde leeftijd van de 24 leden is inmiddels 77 jaar. Steeds meer leden kampen met fysieke beperkingen. Sommigen kunnen niet meer lang staan; van anderen gaat de stem achteruit en de repetitietijd wordt steeds langer. De inkomsten via het lidmaatschap zijn niet hoog nu het koor zo klein geworden is. De extra inkomsten, die we binnenhaalden dankzij het maandelijks ophalen van oud papier, komen steeds verder onder druk, omdat er nog maar weinig leden in staat zijn te helpen. Onze dirigent is op pensioenleeftijd gekomen. Het is financieel niet mogelijk om een nieuwe dirigent aan te nemen. Zelfs het huren van de zaal voor de repetities is al te kostbaar. Sommige van onze koorleden betreuren het ten zeerste dat we gaan stoppen, nadat we dit in een buitengewone ledenvergadering hebben besloten. We gaan de gezelligheid missen. Sommige leden gaan auditie doen bij andere koren, voor anderen betekent het Vaarwel Concert echt een afscheid van zingen in groepsverband.”

Folk en romantiek

Tijdens het afscheidsconcert, op 26 mei vanaf 14.15 uur, zingen de mannen voor de pauze Britse liederen, veelal bewerkingen van oude volksmuziek door Britten, Williams en Sullivan. Het zijn lofzangen op de natuur en de liefde, afgewisseld door overpeinzingen en afscheid. Marie Anne Jacobs soleert met haar bijzondere stem in onder andere The Ash Grove en Who is Sylvia. Na de pauze staan 19e eeuwse liederen uit de romantiek centraal. KNA zingt Schuberts lofzangen op de natuur en operawerken van Verdi, Wagner en Van Beethoven. De soliste en het koor vinden elkaar in de liederen van Schubert en Brahms. De Dordtse pianiste Caecilia Boschman begeleidt op de vleugel, de algehele leiding is in handen van dirigent Hans van der Toorn.

Toegangskaarten kosten 12,50 euro (inclusief consumptie) en zijn te koop aan de zaal of kunnen gereserveerd worden via www.kna-dordrecht.nl.