Twijfel je er als particulier aan of je er tegenwoordig nog wel goed aan doet om zonnepanelen op je dak te laten leggen? Lees dan dit artikel, zodat je in ieder geval weet waar je over praat als je een zonnepanelenleverancier over de vloer krijgt.

 

Investeren in zonnepanelen: wel of niet doen?

Niemand kan in jouw portemonnee kijken en dat betekent ook dat niemand anders voor jou kan beslissen of je er goed aan doet om in duurzame energiemiddelen te investeren. In beginsel gaat het er dus altijd om dat je iets doet met geld dat je ter beschikking hebt.

 

Moet je geld voor zonnepanelen lenen? Dan wordt in het gunstigste geval de berekening van wanneer ze in de toekomst iets op gaan leveren en je break-even speelt iets ingewikkelder. Maar hierdoor hoef je je natuurlijk niet tegen te laten houden.

 

Wel is het dan handig dat je iets van de rekensommen die de leverancier je voorschotelt kunt volgen (en eventueel corrigeren), zodat je je niet alleen door de getallen en percentages laat overtuigen, maar ook echt weet wat er voorgesteld wordt.

 

Waar beginnen met zonnepanelen?

Begin vooral met wat je hebt of kunt achterhalen. Wil je zonnepanelen in Dordrecht laten leggen? Kijk dan naar de daken of oppervlakken die je ter beschikking hebt en analyseer het soort dak (plat of schuin), de ligging (ideaal voor de meeste opbrengst uit zon) en het oppervlak (hoeveel ruimte is er voor zonnepanelen). Met deze basisinformatie start je.

 

Draagvermogen berekenen en andere ingewikkelde berekeningen uitvoeren

Hoeveel een geschikt dak kan dragen is voor de leek moeilijk te achterhalen. Vaak is de dakconstructie niet eens zichtbaar door de afwerking aan de binnenkant van je woning. Haal er daarom altijd een specialist bij die weet waar hij over praat.

 

Ook het soort zonnepanelen – want deze ontwikkelingen staan nog steeds niet stil – vraagt om extra uitleg van een specialist in zonnepanelen. Ga dus niet alleen uit van het realistische vermogen van zonnepanelen, maar kijk vooral ook naar de voor- en nadelen van de verschillende soorten.

 

Het steeds extremere weer in Nederland kan namelijk voor schade aan je zonnepanelen zorgen en dan wil je liever een weersbestendige type die misschien iets duurder is dan de goedkoopste variant die bijvoorbeeld erg gevoelig voor hagel is.

 

De voordelen van een betrouwbare zonnepanelen leverancier

De specialist geeft goed advies en legt graag uit wat je niet weet. Het gaat dan niet alleen om de selectie en installatie van zonnepanelen, maar ook over onderhoud en garantie. Hoeveel garantie geeft de fabrikant, waar heeft de installateur eerder zonnepanelen gelegd zodat je de kwaliteit van het geleverd werk kunt beoordelen. En hoe zit het met de bereikbaarheid als je zonnepanelen systeem aangeeft dat er een storing is? Kun je zelf het onderhoud doen of kan het bedrijf dat je contracteert hiervoor zorgen?

 

Vergeet dit nooit bij zonnepanelen!

Net als een koffiezetautomaat of auto slijten zonnepanelen ook. De prestaties die ze het eerste jaar leveren, hoef je in jaar 10 niet meer te verwachten. Het vermogen zal op den duur minder worden. Dat geeft twee mogelijkheden:

 

Of je investeert nu iets meer in een hoger vermogen zonnepanelen, zodat je in de toekomst meer overhoudt dan met een lager vermogen. Je accepteert dan het vermogensverlies dat met de jaren optreedt, maar bent voorbereid en hebt volgens prognoses voldoende vermogen voor wat je ermee gepland had.

 

Of je begint nu al met het reserveren van budget om op termijn, als het systeem aanzienlijke verliezen ten opzichte van het begin aantoont, je oude zonnepanelen te vervangen door nieuwe.

 

Blijvend investeren in duurzaamheid

Aan beide opties zitten voor- en nadelen. Nu meer investeren in iets betere zonnepanelen betekent dat je voor de komende tijd goed zit en dat je je niet druk hoeft te maken over mogelijk vermogensverlies van je zonnepanelen.

 

Nu beginnen met geld aan de kant zetten, betekent echter dat je ook van de betere prestaties van innovaties kunt profiteren. Zelfs bij zonnepanelen staan de ontwikkelingen namelijk niet stil. Dus fabrikanten die sneller innoveren en nieuwe producten voor de consument op de markt brengen, zijn zeer interessant voor wie vaker of sneller weer in duurzame energie wil investeren.

 

Conclusie

De meeste particulieren zien door de bomen het bos vaak niet meer en dat vraagt niet alleen om expertise, maar ook om partijen die de moeite nemen om de consument bij de hand te pakken. Met goede communicatie en écht de tijd nemen voor uitleg, kun je mensen ervan overtuigen dat ze het juiste product bij de beste fabrikant en installateur bestellen.