DORDRECHT – Aannemer Hegeman werkt op dit moment aan de nieuwe fietsenstalling van station Dordrecht, aan de kant van het Weizigtpark. De staalconstructie begint al aardig vorm te krijgen, en daarmee ook de omvang van de stalling die plaats gaat bieden aan ongeveer tweeduizend fietsen en zestig bromfietsen. (Foto’s: Stolk Fotografie)

Binnenkort wordt er gewerkt aan de staalconstructie boven de in- en uitgang van de tunnel aan deze kant van het station. Vanwege de veiligheid is dan de toegang ’s nachts tijdelijk gesloten. Dit geldt voor de periode van 1 tot en met 12 juli, alleen op doordeweekse dagen, van 22.00 uur tot 06.00 uur. Omlopen of -fietsen kan dan via de Krispijntunnel of tunnel bij de Dubbeldamseweg-Zuid.

Demontabel

De nieuwe fietsenstalling wordt ‘een toonbeeld van de circulaire ambities van ProRail’, meldt de spoor- en stationbeheerder. Regiodirecteur Randstad Zuid Helga Cuijpers:  “Voor ProRail is dit de eerste demontabele fietsenstalling. De bouwdelen kunnen verplaatst of hergebruikt worden voor andere toepassingen in de toekomst. Bovendien komen er zonnecellen en zonnepanelen op het dak die energie opwekken voor het station.”

Luchtig

Het ontwerp is van architecten Iris van Huijstee en Paul van der Ree van studioSK. Ingenieursbureau Movares werkte het ontwerp uit. Van der Ree: “De architectuur van een luchtig, open fietspaviljoen past perfect op deze locatie in het park. Het paviljoen straalt een warm welkom uit. Het glazen dak zorgt voor daglicht en wekt tegelijk energie op. De expressieve houten dakspanten versterken de richting van het park naar de treinen en andersom. Bovendien wordt er door de toepassing van de houten bouwdelen CO2 opgeslagen, dat daardoor niet in het milieu komt.”

Grindkoffer

De fietsenstalling zou aanvankelijk begin dit jaar al klaar zijn, maar door onverwachte ‘bodemvondsten’ wordt dit het najaar, meldt een woordvoerder van ProRail. In de bodem werd een zogenaamde grindkoffer aangetroffen, een grote ‘zak gevuld met grind’. Deze is ergens in de jaren zestig is aangelegd als onderdeel van het drainagesysteem en ongeveer 350 meter lang en 3 meter breed.