Na drie dagen Big Rivers en de eerste Parkies-avond was er dinsdag niks te doen in Dordrecht. Na vier dagen feest is een dagje rust in een bruisende stad ook wel lekker. Alhoewel… In een bruisende stad moet toch altijd wat te doen zijn? Mijn voetbalvriend Peter moppert er regelmatig over. In het verleden had hij daar podia voor, zoals muziekbladen waarin hij bandjes recenseerde en hij was ook columnist bij het plaatselijk dagblad. U leest het niet, maar ik hoor hem nog vaak mopperen en ik luister er graag naar, want hij reikt allerlei ideeën aan hoe Dordt véél bruisender kan worden.

Vandaag wil ik u dus eens deelgenoot maken van wat er zoal aan zijn creatieve brein ontsproten is. Als kunst- en cultuurliefhebber pur sang duikt hij overal op waar wat te doen is en haalt er inspiratie uit. Maar al te vaak hoor ik ‘m zeggen “dat kan hier ook. Zelfs beter nog dan daar.” Zijn grootste grief is dat Dordt nog lang geen bruisende stad is. Hij wijst dan naar wat er gebeurt in andere steden. Bijvoorbeeld Breda, waar de instellling Pier 15 een verlaten haventerrein omturnde in een skatebaan en festivalterrein, waar elke week massa’s mensen op af komen.

Er is daar altijd wat te doen; breifestival, biergarten, beachvolleybal, concert, markt, je kunt het zo gek niet verzinnen of het is er. Het hele concept past volgens Peter prima in en om de leegstaande werf De Biesbosch. Wat hem betreft een stadsstrandje er bij en verbinding maken met de overkant. Daar zijn immers Kinepolis en het Energiehuis, met zalen en podia van Kunstmin, Bibelot en de Popcentrale. Veel te vaak gebeurt daar niets. Zelf sprak ik ook al vaker mijn verbazing uit over de marginale programmering van Kunstmin, dat zelfs de hele zomer dicht is.

Samen met Peter trachtte ik te doorgronden waarom Dordrecht maar niet echt gaat bruisen en dan kom je uit op een simpele reden; te weinig mensen en instellingen met de wil om méér te organiseren en faciliteren. Met het ravijnjaar 2026 in zicht, waarin fors bezuinigd moet worden, is het wellicht een idee om de hoogte van subsidies nadrukkelijk te koppelen aan inspanningsverplichtingen. Van subsidie kun je namelijk nogal lui worden. En er kan nog zat georganiseerd worden zonder de hand op te houden bij de gemeente. Voor kwaliteit willen mensen best betalen.

Thijs.