DORDRECHT – Ontroerende woorden van een ouder die na jaren tobben in het regulier basisonderwijs voor haar kind een plekje vond op de Leonardoschool. “Ze had altijd buikpijn, schoolbuikpijn”, vertelt Marije IJsselmuiden over haar 7-jarige dochter Jette, die afgelopen oktober de overstap maakte naar de Leonardo-afdeling van de Dr. H. Bavinckschool. “Elke ochtend moest ik mee de klas in omdat ze niet alleen wilde. Dat is nu wel anders.”

Op de Leonardoschool, sinds augustus 2012 onderdeel van Stichting H3O, wordt fulltime onderwijs gegeven aan hoogbegaafde kinderen. In de Spinozagroep zitten kinderen van 6 tot en met 8 jaar, in de Galileigroep leerlingen van 9 tot en met 12 jaar. Deze kinderen krijgen onderwijs in hun eigen tempo én op hun eigen niveau. Door het reguliere onderwijsaanbod beknopt en versneld aan te bieden, blijft veel ruimte over voor extra vakken. Zo krijgen de leerlingen schaakles en staan ook Spaans en Engels op het programma. Daarnaast wordt aandacht besteed aan ICT. In deze lessen wordt de kinderen bijvoorbeeld geleerd hoe ze moeten programmeren en maken zij hun eigen computergames. Alle leerkrachten hebben kortgeleden een scholing Filosofie met kinderen gevolgd en mogen nu filosofielessen geven.

Wenselijk gedrag

De aandacht voor Leonardo-onderwijs werd bij Marije gewekt toen ze in de krant las over de overname van de Leonardoschool door Stichting H3O. “Op school vertoonde Jette vooral wenselijk gedrag, maar ze gaf aan alles wel heel makkelijk te vinden. Ondanks een versnelde overstap naar groep 3 bleef de buikpijn en had Jette geen zin meer in school.” Veel hoogbegaafde kinderen passen zich aan en doen wat hun omgeving ‘normaal’ vindt. Veel kinderen worden zo minder snel opgemerkt. Hierdoor slagen zij er vaak niet in hun talenten volledig te benutten, wat slecht is voor hun zelfvertrouwen. Juist voor hen kan Leonardo-onderwijs nieuwe uitdagingen en perspectieven brengen. Ook voor Jette bleek de overstap naar de Leonardoschool een gouden greep. Net als veel andere ouders dacht Marije dat haar dochter wel gelukkig was. Maar sinds de start in de Spinozagroep weet zij pas wat ‘een gelukkige Jette’ is.

Groei

Nadat de Leonardoschool dit schooljaar werd gekoppeld aan de Dr. H. Bavinckschool, zijn de klassen tijdelijk gehuisvest in het gebouw van Het Noorderlicht aan de Willem de Zwijgerlaan. De keuze voor een verbinding met ‘zijn’ school vindt directeur Ed Verhage van de Dr. H. Bavinckschool niet zo vreemd. “Op deze school is al veel expertise op het gebied van hoogbegaafdheid. Dit schooljaar is er plaats voor veertig leerlingen. Er zijn nu nog enkele plekken beschikbaar, maar volgend schooljaar is er zeker ruimte voor groei.” Dan verhuist de school naar het monumentale pand van de Dr. H. Bavinckschool aan de Museumstraat 67 in het centrum van Dordrecht.

Ouders en kinderen die denken dat een plek op de Leonardoschool iets voor hen is, kunnen op dinsdag 19 februari een kijkje komen nemen in de school aan de Willem de Zwijgerlaan 2. Van 14.00 tot 17.00 uur kunnen zij zien hoe er les gegeven wordt en zijn er leerlingen, leerkrachten en ouders aanwezig om te vertellen over hun ervaringen met het Leonardo-onderwijs van Stichting H3O.