Er is al jaren een groot tekort aan woningen in Nederland. De bevolking neemt toe in aantal en er zijn ook steeds meer mensen die zonder partner wonen. Daarnaast worden we steeds ouder en is er dus ook behoefte aan meer woningen voor ouderen. Die ouderen gaan ook niet meer naar een verzorgingstehuis. Je blijft thuis wonen totdat je vanwege dementie of lichamelijke problemen in een verpleeghuis wordt opgenomen. De overheid zet in op de bouw van minstens 100.000 nieuwe woningen per jaar. Maar dat lukt tot nu toe nog niet echt. Oorzaken zijn de strenge stikstofregels en de hoge prijzen voor huizen. Door dat laatste haken kopers af en zien projectontwikkelaars zich gedwongen om een project uit te stellen of zelfs te cancelen. Hierdoor blijft dewoningbouw in Nederland een hoofdpijndossier voor de overheid.
Duurzaam bouwen
Om de uitstoot van CO2 te beperken zoeken bouwbedrijven naar mogelijkheden om duurzaam te bouwen. Er wordt gewerkt met materialen die minder belastend zijn voor het milieu en er komen machines en gereedschappen zoals eenschroefcompressor die niet meer wordt aangestuurd door een dieselmotor. Elektrische machines zoals kranen worden ook ontwikkeld, maar dit staat nog grotendeels in de kinderschoenen. Een kraan met een elektromotor heeft een enorm accupakket nodig. Dat neemt de afmetingen aan van een complete bouwkeet. Dat is nog niet het grootste probleem, maar die accu’s moeten na een paar uur ook weer worden opgeladen. En daar is niet altijd de capaciteit voor op het stroomnet omdat er problemen zijn met de capaciteit vanwege de fors toegenomen vraag naar stroom.
Bedrijven blijven innoveren
Bedrijven zoalsKaeser NL blijven innoveren om machines te ontwikkelen die gericht zijn op een emissievrije toekomst. De overheid wil nog steeds dat we in 2050 geen fossiele brandstoffen meer gebruiken. Daar is nog veel voor nodig. Het gaat daarbij niet alleen om machines op de bouwplaats maar ook om de toelevering door vrachtwagens en bestelbusjes. Ook die moeten dan elektrisch rijden. Elektrische vrachtwagens komen er ook steeds meer, maar ook hier hangt een flink prijskaartje aan. Er zijn subsidies maar de pot daarvoor is vrijwel ieder jaar binnen een paar weken leeg.
Het tekort aan woningen blijft voorlopig
Het is niet de verwachting dat het tekort aan huizen in Nederland binnen enkele jaren is opgelost. Behalve de hoge bouwkosten is er ook een tekort aan geschikte locaties. Hierbij moet namelijk rekening worden gehouden met milieuregels. Ook heeft een bouwproject soms te maken met langdurige bezwaarprocedure voordat de bouw uiteindelijk kan starten. Het duurt gemiddeld zo’n 10 jaar van het moment van de eerste plannen tot de overhandiging van de sleutels aan de nieuwe bewoners als het om het bouwen van nieuwe huizen gaat. Ook het ombouwen van winkel- en kantoorpanden is vaak niet eenvoudig. Het vergt heel wat om van een winkelpand appartementen te maken met sanitair en een enigszins logische indeling.