Online verkopen aan ondernemers vraagt een andere aanpak dan de verkoop aan consumenten. Een consument wil graag uitgebreide productinformatie. Hij vindt het vaak leuk om uitgebreid rond te neuzen in een webshop. Een ondernemer staat hier vaak anders in. Hij weet wat hij wil en wil dat snel kunnen bestellen. Daarom ziet een B2B webshop er vaak anders uit dan een webwinkel voor consumenten.

Snel online bestellen

Ondernemers zitten vaak krap in hun tijd. Ze willen bestellingen voor de zaak daarom vlot kunnen afhandelen. Daarom is e-commerce B2B heel belangrijk. Er zijn systemen die het mogelijk maken om een order direct te koppelen aan het systeem van de klant. Dit is handig als er bijvoorbeeld tweetraps goedkeuring nodig is voor het plaatsen van een order. Heeft de tweede gemachtigde goedkeuring gegeven, dan wordt de order meteen doorgezet naar verkoop en kan deze worden verwerkt voor uitlevering.

Een webshop bouwen voor B2B verkoop

Wanneer je een webshop gaat opzetten voor verkoop aan ondernemers dan zijn er een paar dingen die specifiek zijn voor deze verkoop. Ten eerste mag je er in de meeste gevallen vanuit gaan dat de koper weet wat hij bestelt. Dat betekent dat je je minder druk hoeft te maken over vakjargon. Je mag verwachten dat een garagehouder die auto onderdelen bestelt weet wat hij koopt als bij een product alleen een titel staat en hooguit een korte beschrijving. Datzelfde geldt voor grondstoffen. De koper weet wat hij zoekt en heeft daarbij geen uitgebreide beschrijving nodig. Wat hij wel wil is snel vinden wat hij zoekt en een simpele check-out. Zakelijke verkopen gaan vaak op rekening, dus je hoeft dan ook geen online betalingsfaciliteiten te regelen. Dat scheelt weer extra kosten. Wel moet je er natuurlijk op letten dat de ordergegevens en klantgegevens veilig worden opgeslagen en verwerkt.

Hulp bij het opzetten van een zakelijke webshop

Heb je hulp nodig bij het opzetten van een zakelijke webshop voor B2B verkoop? Dan kun je contact opnemen met Solvisoft. Zij hebben ook kennis van zaken met betrekking tot cyber security. Een medewerker kan een scan uitvoeren om te onderzoeken of de systemen goed zijn beveiligd tegen hackers en phishing. Als er problemen worden geconstateerd kunnen deze vaak met de tips die de ethisch hacker geeft worden opgelost om een datalek te voorkomen. Zorg er in ieder geval voor dat de software die je voor je webshop gebruikt altijd up to date is. Updates voor dit soort software hebben vaak te maken met het dichten van beveiligingslekken. Dit geldt uiteraard ook voor de software waar je netwerk op de zaak op draait. Verouderde software geeft vaak een groter risico op problemen. Als een hacker je webshop aanvalt en deze is dagenlang onbereikbaar, dan kost dat hoe dan ook klanten en dus omzet. Niet alleen kun je een paar dagen geen orders ontvangen, ook loopt het vertrouwen in je bedrijf schade op. De kans is dan aanwezig dat klanten overstappen naar de concurrent en niet meer terugkomen.