DORDRECHT  – Wethouder Rik van der Linden krijgt zaterdag 31 augustus het eerste exemplaar van het nieuwe boek over molen Kyck over den Dyck (1713) ‘Klap van de molen’. Het is geschreven door Jaap Bouman, Wim van Wijk en oud-voorzitter van het bestuur van de molen Marianne Mulders. Bestuurslid Harry Eskes begeleidde de productie. “We hopen met de verkoop van het boek de kosten voor het herstel van het voegwerk verder te kunnen dekken”, zegt hij. (Achieffoto: Stolk Fotografie)   

 

De restauratie van het voegwerk bleek anderhalf jaar geleden nodig. Een restauratie die niet was meegenomen in de zesjaarlijkse subsidieaanvraag bij de provincie. Eskes “Onze molen is een Rijksmonument en de provincie subsidieert tot maximaal 70 procent van de kosten van het (terugkerende) onderhoud. Iedere zes jaar dienen we een begroting in voor de verwachte kosten van het onderhoud. De provincie is bereid hiervan 70 procent te dekken, mits dit onderhoud ook daadwerkelijk wordt uitgevoerd. Als het betreffende onderhoud niet wordt gedaan, moet het bedrag dat hiervoor gereserveerd is, naderhand worden terugbetaald. Onverwachte kosten, zoals het kapotgaan van het lager van de Koningsspil, een jaar geleden, en de restauratie van de voegen waren niet begroot.

 

300.000 euro 

“Gelukkig konden we uit een ander potje van de provincie alsnog 162.500 euro krijgen voor de voegen. Het herstel van het voegwerk kostte echter bijna 300.000 euro. Dankzij donaties, fondsen, veilingen en acties van onszelf zijn de kosten bijna gedekt. Er ontbreekt nu nog 24.000 euro. Daarnaast is bekend geworden dat de planken van de stelling (omloop) vervangen moeten worden. Dat gaat nog eens zo’n 15.000 euro kosten. Gelukkig zijn de dragers nog goed en hoeven die niet vervangen te worden. We hebben recent bij de gemeente een verzoek voor structurele subsidie gedaan. Hierop hebben we nog geen antwoord gekregen.”

 

Vaker draaien

Het voegwerk is nu na de zomer helemaal afgerond en 31 augustus is naast de boekpresentatie ook de officiële heropening. Gedeputeerde van de provincie Zuid-Holland, Meindert Stolk, zal deze heropening verrichten. Het feestje is alleen voor genodigden en de ruim vijftig vrijwilligers die wekelijks zorgen dat de molen draait. Draaien doet hij alweer sinds begin van de zomer, nadat de steigers en de witte krimpfolie eraf konden. Eskes: “Daarna moesten er nog allerlei kleine restwerkzaamheden gedaan worden, zoals het repareren van de loodstrips. Dat kon met hulp van hoogwerkers. De molenaars zijn heel blij dat ze deze zomer de molen weer konden laten werken. We hebben op dit moment vijf molenaars en drie in opleiding. Drie molenaars zijn met of bijna met pensioen. Zij hebben samen het idee opgevat om voortaan naast de zaterdagen ook op woensdagmiddag te gaan draaien. Dat betekent twee momenten in de week waarop het publiek de molen draaiend kan zien.”

 

Winkel

Tijdens de Open Monumentendagen op zaterdag 14 en zondag 15 september is een bezoek aan de molen gratis. De winkel waarin onder andere de meelproducten worden verkocht is altijd vrij toegankelijk. Tijdens de Monumentendagen bakken de vrijwilligers van alles met deze producten en kan er geproefd worden. Mensen met een Dordtpas konden sinds begin juli in de winkel terecht voor een gratis pak pannenkoeken- of cakemeel. Volgens Eskes is deze actie heel succesvol. Wie er nog geen gebruik van heeft gemaakt kan nog tot en met zaterdag 31 augustus in de molen terecht tijdens de openingstijden. Vanaf 31 augustus is in de molenwinkel het nieuwe boek over de oude en jongere geschiedenis van de molen te koop voor 19,90 euro. Ongeveer de helft van de opbrengst blijft over voor het restauratiefonds.