DORDRECHT – Teveel besteld hout, overtollige stenen en dakpannen krijgen vanaf deze week een plekje in de 250 vierkante meter grote loods aan de Daltonstraat 25. Hier opende vrijdag 27 een circulaire bouwhub, waar de leden van het Bouwcirculair Netwerk voor een kleine prijs constructiematerialen die een tweede kans krijgen, kunnen aanschaffen. De bouwhub is een initiatief van Krijgsman Bouw, Constructiv, Van Wijnen, KoreNet en de gemeente.

 

Jan-Dirk Costeris van Stichting Maatschappelijk Betrokken Ondernemen Dordrecht is voorzitter van het Bouwcirculair Netwerk. “Op elke bouwplaats blijven er ongebruikte materialen over die vaak in afvalcontainers verdwijnen”, vertelt hij. “Dat is natuurlijk heel erg zonde. De gemeente was direct enthousiast over het opzetten van een circulaire bouwhub en heeft de leegstaande loods voor een jaar beschikbaar gesteld. De bouwhub zal bijdrage aan het terugdringen van de CO2-uitstoot door het verminderen van bedrijfsafval en het vergroten van de bouwproductie met herbruikbare materialen.” Wethouder Chris van Benschop opende vrijdag onder grote belangstelling van enthousiaste aannemers en andere betrokkenen uit bouwgerelateerde bedrijven de circulaire bouwhub. Er werden zelfs meteen zaken gedaan.

 

Toiletpotten

Costeris: “Het gaat om drie hoofdstromen, waarbij materialen in de circulaire bouwhub binnenkomen. De eerste is dus nieuw materiaal dat overblijft op een bouwplaats, nadat de werkzaamheden afgerond zijn. Het betreft vaak materiaal voor isolatie, tegels, dakpannen en hout. De tweede stroom zijn materialen die vrijkomen bij sloop van gebouwen. Hierbij komt in de regel veel hout vrij, zoals grote balken. In onze circulaire hub gaan de medewerkers deze verzagen in piketpaaltjes, funderingsbruggetjes, heimutsen (houten koppen die gebruikt worden op heipalen) en zogenaamde 2×3-latten die in de bouw heel veel gebruikt worden. De derde instroom zijn materialen die woningcorporaties en onderhoudsbedrijven aanleveren. Materialen die gereviseerd en/of schoongemaakt moeten worden voor ze weer in gebruik kunnen worden genomen. Je moet dan denken aan hang- en sluitwerk, deurdragers en toiletpotten.”

 

 

 

Opleiden

Volgens Costeris zal de circulaire bouwhub in eerste instantie vooral gaan leveren aan aannemers en bouwgerelateerde bedrijven die lid zijn van de hub. “Het gaat veelal om massaproductie. Als we eenmaal goed draaien is het zeker denkbaar dat de bouwhub ook opengaat voor particulieren. We zijn nu net gestart en dat betekent dat we bezig zijn een team op te zetten. Er zullen uiteindelijk zo’n tien tot vijftien medewerkers nodig zijn. Het grootste deel van de medewerkers zal bestaan uit mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt, die naast werk ook een opleiding krijgen. We werken samen met Dordrecht Academy en studenten uit mbo en hbo van bouwgerelateerde opleidingen. De studenten gaan zich buigen over de mogelijkheden van hergebruik en beoordelen wat van welke restmaterialen het beste wat gemaakt kan worden.”