Teekengenootschap Pictura bestaat 250 jaar en is nog springlevend. Dit feestjaar leest u wekelijks op deze plek over Picturianen van vroeger en nu en hun sporen in de stad en daarbuiten.
Lang zal ze leven!
Bijna zestig mensen spraken ze, oude en nieuwe Picturianen, oude en nieuwe bestuursleden, politici en wetenschappers: ieder met een eigen kijk op Pictura. Meer dan een jaar werkten Jeanne van der Horst en Annemarie Strijbosch aan een film over de jubilerende kunstenaarsvereniging. Dinsdag 29 oktober is de première van ‘Lang zal ze leven!’.
De 250-jarige geschiedenis van Pictura is er een van ups en downs. Er waren tijden dat de vereniging bloeide en bruiste, maar ook periodes dat ze op sterven na dood was. Maar altijd veert Pictura weer op. Mecenassen en kunstliefhebbers spelen daarbij een belangrijke rol. Daarnaast is de vrijwillige inzet van leden cruciaal. In de film komt kunstenaar Henk van Dalen aan het woord. Decennialang was hij actief voor Pictura, onder meer als ‘zelfbenoemd’ archivaris. Ook nu drijft Pictura, zoals zoveel verenigingen, op leden die vrijwillig de handen uit de mouwen steken.
De filmmakers gingen ook bij andere kunstenaarsverenigingen kijken: Kunstliefde in Utrecht (opgericht in 1807), Pictura in Groningen (1832), Arti en Amicitiae in Amsterdam (1839) en Pulchri Studio in Den Haag (1896). Ze hebben veel gemeen. Zo zijn ze allemaal trots op hun prachtige zalen. Maar er zijn ook grote verschillen. Opvallend is dat Arti en Pulchri het redden zonder gemeentelijke subsidie.
De tekenkunst lag aan de basis van alle verenigingen, maar tekenen heeft niet meer de status van destijds. Het is zelfs geen vak meer op de academie. Dat wil niet zeggen dat het een aflopende zaak is. (Jonge) kunstenaars hebben net als de oprichters van Pictura nog steeds behoefte aan een plek waar ze elkaar kunnen treffen en leren van elkaar.
De titel van de film zegt het al: Pictura is springlevend. Er zijn nog kaarten te koop voor de première op 29 oktober 19.15 uur in Cinema De Witt: www.dewitt.nl.