DORDRECHT – Een speciaal team van Defensie start volgende week met de voorbereidingen vann de berging van het Spitfire jachtvliegtuig dat tijdens de Tweede Wereldoorlog neerstortte op landgoed Amstelwijck, op 3 november exact tachtig jaar geleden. Gemeente Dordrecht is opdrachtgever van de berging in Amstelwijck Midden, waar de komende jaren de nieuwbouwwoningen van het project Dordts Buiten worden gebouwd.
De voorbereidende werkzaamheden starten komende maandag. Gestart wordt met het gereedmaken van het terrein. De aannemer plaatst hekken en vanaf dit moment is het gebied bij de voormalige velden van Sportpark Amstelwijck afgesloten voor publiek. De daadwerkelijke berging start op 18 november en duurt twee tot drie weken. De verwachting is dat bij de berging geen vleugels, staartstuk of propellers naar boven komen. Het zal gaan om delen van de romp, de cockpit, motor, munitie en wapensystemen.
Niet betreden
Een speciaal team van Defensie onder leiding van de Stafofficier Vliegtuigberging van de Koninklijke Luchtmacht werkt samen met de civieltechnische aannemer Den Ouden–Bodac. Opdrachtgever gemeente Dordrecht heeft de voorbereiding en uitvoeringsbegeleiding uitbesteed aan DAGnl. De luchtmacht zorgt voor de ruiming van wrakdelen. De Explosieven Opruimingsdienst Defensie ontmantelt mogelijke munitie. De bergers graven de grond rondom grote wrakdelen laagsgewijs af. Op een nabijgelegen verwerkingslocatie wordt de grond gezeefd en verder gecontroleerd op vliegtuigonderdelen en munitie. Om de berging zorgvuldig en veilig te laten verlopen, is het niet toegestaan om zonder toestemming de bergingslocatie te betreden.
Bezoekersmiddag
Op donderdag 28 november van 15.30 tot 17.00 uur krijgen geïnteresseerden de kans om tijdens een bezoekersmiddag een kijkje te nemen. Aanmelden kan via www.woneninamstelwijck.nl/spitfirebezoekersmiddag. Om kinderen kennis te laten maken met de geschiedenis van Dordrecht in de Tweede Wereldoorlog worden ook bovenbouwklassen van enkele basisscholen uitgenodigd. De crash met de Spitfire van de Britse Royal Air Force (RAF) gebeurde op 3 november 1944. Het vliegtuig was onderdeel van het 349 Squadron. De joodse Henri Goldsmit, een Belgische luitenant-vlieger, was vanuit Maldegem bij Brugge onderweg voor een gevechtsopdracht toen zijn gevechtsvliegtuig boven het Hollands Diep werd geraakt door Duits afweergeschut. Hij stortte tegen 13.00 uur neer op landgoed Amstelwijck. De piloot kwam hierbij om het leven. Zijn lichaam is geborgen en op 30 juni 1950 herbegraven op een ereperk voor vliegeniers in Evere in het Brussels Hoofdstedelijk Gewest. Defensie en wethouder Rik van der Linden staan ter nagedachtenis aan Goldsmit eervol stil tijdens een herdenkingsmoment op 28 november. Op 4 mei 2025 herdenkt gemeente Dordrecht vlieger-luitenant Goldsmit met een blijvend eerbetoon.