DORDRECHT – Afgelopen maandagmiddag bracht staatssecretaris VWS, Langdurige en Maatschappelijke zorg Vicky Maeijer (PVV) een werkbezoek aan Dordrecht om kennis te maken met de preventieve kracht van sociaal werk. Ze was daar op uitnodiging van Sociaal Werk Nederland en MEEVivenz. (Foto: Christine Reehorst)

In het buurthuis Cultureel Centrum Sterrenburg van Dordrecht Sociaal maakte de staatssecretaris kennis met sociaal werk in de volle breedte. Dordrecht Sociaal is een samenwerkingsconstruct tussen MEEVivenz, Stichting Jeugdteams en ContourdeTwern. Anke Bosma, bestuurder MEEVivenz: “We laten u graag ervaren wat we betekenen in het leven van de inwoners die hier komen. We zijn er voor iedereen, komen achter de voordeur en bieden laagdrempelige activiteiten in de wijk. Mensen meer veerkracht geven en helpen om hun eigenwaarde en trots terug te krijgen is de kunst van sociaal werk. Via talentontwikkeling en wat hulp kun je ook weer van waarde zijn voor jezelf en anderen.”

Ademen

MEEVivenz is in meerdere gemeenten actief en ziet daar volgens Bosma dezelfde thema’s terugkomen: armoede, eenzaamheid, echtscheidingsproblematiek en op zijn tijd spanning tussen bewoners. “We bieden onder andere buurtbemiddeling, maar werken ook aan een leefbare, veilige en schone buurt. Samen met de bewoners en gemeente. Wij kijken mee op alle onderdelen van het leven en proberen de sleutel te vinden om de vaak hoge mate van stress te verminderen, zodat mensen weer wat kunnen ‘ademen’. We vragen eerst hoe het met je gaat en wat je nodig hebt. Als je ondersteuning nodig hebt omdat je financieel vastgelopen bent en weinig eten hebt voor je gezin, is het weinig zinvol om eerst een budgetcursus te volgen.”

Ervaringen

Staatssecretaris Maeijer ging in gesprek met bewoners en hun sociaal werkers. Ze was onder de indruk van de voorbeelden en de persoonlijke verhalen. “Als je ergens mee worstelt in het leven, denken de mensen hier in het buurthuis met je mee. Met professionele hulp, maar ook via laagdrempelige activiteiten. Want sociaal werk gaat ook over verbinding in de wijk. Over naar elkaar omkijken en zorgen dat je je thuis voelt op de plek waar je woont. Als dat goed zit, lopen mensen hopelijk minder (lang) met problemen rond. Mooi hoe mensen die hun draai weer hebben gevonden nu zelf anderen helpen. Zo heeft één bezoeker nu de schaakclub opgericht, en geeft een ander les in portretten tekenen. Bedankt voor alle eerlijke, kwetsbare verhalen tijdens dit bezoek.”

Sociale basisinfrastructuur

Namens Sociaal Werk Nederland bedankte directeur-bestuurder Lex Staal staatssecretaris Maeijer voor haar interesse: “U hebt nu twee uur met ons ‘in de sociale basis gezeten’. Deze basis moeten we verder versterken. Met een Buurtkamer als deze is Dordrecht al op de goede weg. Maar dit soort laagdrempelige voorzieningen ontbreken in heel veel soortgelijke buurten en wijken in Nederland. Een goede sociale basisinfrastructuur is het fundament waarop we dit land verder kunnen brengen. We hebben elkaar hard nodig om die sociale basis te versterken en zo bewoners en gemeenschappen vitaal en veerkrachtig te houden.”