DORDRECHT – Vanaf 2026 krijgt Dordrecht veel minder geld van het Rijk. Daarom moet de stad fors bezuinigen. Het college heeft de ambtelijke organisatie gevraagd om 25 miljoen aan mogelijke besparingen te inventariseren. Over die opties willen burgemeester en wethouders de komende tijd de mening peilen van de gemeenteraad en vertegenwoordigers uit de stad. Mede met die inbreng komt het college in juni met een voorstel om de begroting sluitend te maken. Op dit moment is daar 19 miljoen aan maatregelen die geld besparen of opleveren voor nodig. De gemeenteraad moet er in juli een besluit over nemen.  (Foto’s: Stolk Fotografie)

De ambtenaren hebben tachtig mogelijke maatregelen op een rijtje gezet. Daarbij zij alle opties opengehouden, natuurlijk binnen de grenzen van de wet en de praktische haalbaarheid. Ook is gekeken naar een evenwichtige verdeling over de begroting. “We staan voor een grote bezuinigingsopgave met flinke gevolgen”, zegt wethouder Van der Kruijff van Financiën (foto). “We vinden het belangrijk dat de raad daarbij alle opties kan overwegen. Juist omdat de raad dit gesprek open moet kunnen voeren, geven we als college nog geen inhoudelijk oordeel over de maatregelen op de lijst. Er zitten mogelijke maatregelen in die pijn doen bij bewoners, bedrijven, verenigingen of instellingen. En ook bij de gemeente zelf. Dat is gezien de omvang van het te bezuinigen bedrag onvermijdelijk. Deze inventarisatie geeft de gemeenteraad een basis om tot een totaalpakket van 19 miljoen te komen. Zodat de financiën van Dordrecht ook in de toekomst op orde blijven.”

Raad beslist

De gemeenteraad bespreekt de lijst op 18 februari. De raad neemt dan nog geen besluiten, maar geeft richting aan. Ook kan de raad eventueel alternatieven voorstellen, die juridisch en technisch haalbaar en uitvoerbaar zijn. In maart vindt eenzelfde gesprek plaats met een groep vertegenwoordigers van maatschappelijke partners, instellingen en bedrijven. Deze inzichten neemt het college, net als de opbrengst van eerdere stadsgesprekken en participatie, mee bij het maken van het voorstel met maatregelen. Dit gaat in juni naar de raad bij de Perspectiefnota 2026. De raad beslist in juli 2025. Dan is duidelijk waar de gemeente de komende jaren op bezuinigt. Niet alle maatregelen worden dus (direct) doorgevoerd.

Opties

Op de lijst staan tachtig opties om te besparen of extra inkomsten binnen te halen. Dat gaat alle kanten op; het verhogen van de OZB, bezuinigen op het ambtenarenapparaat en het ‘versoberen van de dienstverlening’, het korten of intrekken van subsidies voor culturele en maatschappelijke organisaties, de Dordtse bijdrage aan samenwerkingsverband Smart City Drechtsteden, bezuinigen op groenonderhoud en speelvoorzieningen, het verhogen van de tarieven voor de Drechthopper en het herinvoeren van de hondenbelasting. Eén van de genoemde opties is sluiting van zwembad De Dubbel, goed voor een jaarlijkse besparing van 400.000 euro. Deze optie leidde meteen tot een petitie waarmee wordt opgeroepen hiervan af te zien. Deze is inmiddels al ruim 4.000 keer getekend.