DORDRECHT – Met ingang van volgend jaar verliest het Nationaal Onderwijsmuseum zijn landelijke jaarlijkse subsidie van vijf ton. Dat liet cultuurminister Eppo Bruins de organisatie in maart weten. Omdat ook de gemeentelijke subsidie op de tocht staat, zit er niet anders op dan het ‘afbouwscenario’ in gang te zetten. Dat betekent dat, als er geen ‘derde stroom’ op gang komt, zoals Jasper Rijpma van de Raad van Toezicht het noemt, eind dit jaar het doek valt voor het museum aan de Burgemeester De Raadtsingel. ( Foto’s: Stolk Fotografie )
Het museum had er al wat omzwervingen op zitten toen het in 2015 zijn intrek nam in het recent gerenoveerde gebouw De Holland. Via Zoetermeer en Rotterdam, en een tijdelijke locatie in Dordrecht kwam het er terecht. “We zitten hier sindsdien met veel plezier”, zegt Rijpma. “En we zijn heel blij dat de gemeente Dordrecht ons subsidieert in de vorm van de huur (jaarlijks 380.000 euro, red.). Het realistische scenario is nu helaas dat we hier niet als zelfstandige organisatie door kunnen gaan. Er komt nog wel een nieuwe expositie, over schoolplatenmaker Cornelis Jetses, maar we gaan richting het eind van het jaar wel langzaam afbouwen.”
Kennis en collectie
Het museum ontvangt jaarlijks rond de 35.000 bezoekers, waaronder veel scholieren. Er zijn twaalf medewerkers en 85 vrijwilligers actief. Het heeft een collectie van liefst 325.000 objecten. Er gaat veel verloren als het museum dicht moet, zegt Rijpma. “Ik ben ook geschiedenisleraar en weet dat dit een groot verlies zou zijn voor ons onderwijserfgoed. Het cultureel belang is groot. Dat geldt voor de collectie, maar ook voor de kennis die er is verzameld. In het huidige onderwijs zijn er veel uitdagingen. Dan is het voor de onderwijswereld en beleidsmakers waardevol lessen uit het verleden te trekken. Wij willen heel graag die collectie en kennis, en dus ook het personeel, bijeenhouden. Het liefst in Dordrecht, maar we zijn niet per se aan deze locatie gebonden. De minister erkende dat we niet onze subsidie verliezen vanwege de kwaliteit. Die staat niet ter discussie. We zijn puur slachtoffer van brede bezuinigingen. Hopelijk wordt onze situatie en oproep breed gedeeld en kan het afbouwscenario weer in de la.”