DORDRECHT – Er kan weer gezwommen worden in zwemplas de Merwelanden. Uit metingen blijkt dat de hoeveelheid PFAS ruim onder de door het RIVM vastgestelde advieswaarde voor zwemwater ligt. PFAS vormt dus geen risico meer voor verantwoord zwemmen in de zwemplas, aldus de provincie Zuid-Holland die op basis van de bevindingen heeft besloten om met ingang van 1 mei 2025 het negatief zwemadvies vanwege te hoge PFAS-waarden op te heffen. Deze datum markeert de start van het nieuwe zwemseizoen. (Archieffoto: Stolk Fotografie) 

Net als afgelopen zwemseizoen is gekozen voor het extra doorspoelen van de plas. Dit is een reguliere handeling die ook wordt toegepast wanneer er bijvoorbeeld sprake is van blauwalg. Het doorspoelen van de plas is en blijft een tijdelijke maatregel. De inzet van gemeente, waterschap en provincie is gericht op het aanpakken van PFAS-bron en het vinden van een structurele oplossing, zodat PFAS niet meer naar de zwemplas lekt en verdere vervuiling wordt voorkomen. Het onderzoek naar de bron loopt nog.

Verder onderzoek

Er loopt nog verder onderzoek naar de bron van de PFAS-verontreiniging in de zwemplas. Wat al wel duidelijk is, is dat er hoge PFAS-concentraties in het grondwater aan de westzijde van de plas gemeten zijn. Dat is de zone tussen de zwemplas en de voormalige afvalstortplaats Derde Merwedehaven. Het gaat om PFOA, een stof die door Chemours is uitgestoten in het verleden. In andere peilbuizen rond de zwemplas is deze PFOA-verontreiniging in veel lagere gehalten aangetroffen. De precieze oorzaak hiervan is nog onbekend. Naast het achterhalen van de bron wordt ook onderzocht hoe deze verontreiniging kan worden aangepakt. Ondertussen gaat de monitoring van PFAS-concentraties in en rondom de plas op meerdere locaties door. Het reguliere monitoren van de zwemplas gebeurt op kosten van Waterschap Hollandse Delta. Chemours betaalt de aanvullende monitoring en alle overige onderzoeks- en analysekosten.