DORDRECHT – In de regio Drechtsteden blijft de krapte in de zorg- en welzijnssector toenemen. Waar de arbeidsmarkt in het algemeen sinds 2022 iets is afgekoeld, bereikt de druk op zorgpersoneel in 2024 een nieuw record. In het derde kwartaal stonden er gemiddeld meer dan 700 vacatures open. ( Archieffoto: Stolk Fotografie )

Het merendeel van de openstaande functies betreft beroepen zoals verpleegkundigen, psychologen en woonbegeleiders. Deze vragen om ten minste mbo-4-, hbo- of wo-niveau. Tegelijkertijd is er ook een tekort aan verzorgenden IG en helpenden op lagere opleidingsniveaus. De mismatch tussen vraag en aanbod is niet alleen kwantitatief, maar ook kwalitatief. Zo blijkt dat het opleidingsniveau van werkzoekenden niet vaak aansluit op de eisen van werkgevers.

Vergrijzing en zzp-ontwikkeling versterken knelpunten

Katja van Cranenbroek, arbeidsmarktadviseur bij UWV, wijst op de vergrijzing als belangrijke oorzaak van het groeiende tekort. “In Drechtsteden is 11 procent van de zorgmedewerkers 60 jaar of ouder, die allemaal binnenkort vervangen moeten worden.” Het komt neer op ongeveer 2.900 medewerkers die vergrijzing veroorzaken. Tegelijkertijd neemt het aantal zelfstandigen in de zorg sterk toe. Zo blijkt uit cijfers van het CBS dat tussen 2016 en 2023 er een verdrievoudigde aantal zzp’ers in de regio werkzaam waren. Deze groei draagt bij aan een hogere werkdruk onder personeel in loondienst.

Vanaf 1 januari 2025 gaat de Belastingdienst strenger handhaven op schijnzelfstandigheid, wat landelijk al leidt tot een daling van het aantal zzp’ers. Wat dit betekent voor Drechtsteden is nog niet duidelijk, maar het kan de druk op de reguliere arbeidsmarkt tijdelijk verlichten.

Regionale samenwerking

Om het tij te keren werken instellingen, overheid en opleiders intensief samen. Een voorbeeld hiervan is het platform Zorg & Welzijn Zuid-Holland Zuid, dat inzet op gezamenlijke projecten en kennisdeling. Het Albert Schweitzer ziekenhuis loopt voorop met technologische innovaties zoals drones voor spoedtransport en slimme brillen in de apotheek. Ook wordt personeel gestimuleerd via initiatieven als de ‘Ei van Albert’-challenge.

Meer inspirerende voorbeelden zijn te vinden in de recente UWV-publicatie over 34 oplossingen voor personeelstekorten. Die laat zien dat samenwerking, innovatie en een andere manier van organiseren cruciaal zijn voor een toekomstbestendige zorg.