DORDRECHT – Met muziek, toespraken en een vol schoolplein begon maandag het feestelijke jubileum van basisschool IKRA in Dordrecht. De islamitische school viert deze week haar 20-jarig bestaan met een reeks activiteiten voor leerlingen, ouders en personeel. ( Foto: Stolk Fotografie )
De opening van het jubileum werd maandag afgetrapt op het schoolplein, waar alle 456 leerlingen zich verzamelden. Ouders stonden langs de zijlijn, terwijl de directeur een toespraak hield. Daarna werd er gezongen, onder meer door een leerkracht en het kinderkoor. De hele week is er feest. Donderdag wordt het hoogtepunt, met onder meer een stormbaan, lasergamen, een clown en friet- en churroskraam.
“We wilden niet alleen bestaan, maar ook excelleren,” zegt de directeur. “We hebben laten zien dat onze identiteit bestaat en volwaardig is. Er is veel geïnvesteerd in leerlingzorg, ouderbetrokkenheid en talentontwikkeling. Onze kinderen zijn niet alleen moslim, maar ook burgers van deze maatschappij.”
Liefde voor de leerlingen
Ook Huirye Atar, ooit begonnen als stagiaire en inmiddels onderdirecteur, blikt met trots terug op haar jaren bij IKRA. “Het 20-jarig jubileum herinnert me eraan waarom ik dit werk doe. De liefde is voor de leerlingen. We geven les met passie én een visie. We zien onze leerlingen als volwaardige toekomstige burgers en stellen daar ook ons onderwijs op af.”
Burgerschap is volgens de schoolleiding een vast onderdeel van het onderwijs. “We behandelen maatschappelijke thema’s, stellen vragen als ‘wat is jouw rol hierin?’ en organiseren activiteiten zoals bezoeken aan bejaardentehuizen,” aldus Atar. “Zo brengen we normen en waarden actief over.”
Toch blijft het bestaan als islamitische school niet zonder uitdagingen. “We weten hoe we binnen de kaders van het onderwijssysteem moeten werken, maar er is vaak een bepaald beeld over ons vanwege ons geloof,” zegt Atar. “Daarom hebben we extra hard gewerkt om te laten zien dat we goed functioneren. De inspectie bevestigt dat ook steeds opnieuw.”
Nieuwe school
Ondertussen komt er een nieuwe islamitische school in de streek. “We starten een nieuwe school in Zwijndrecht. Geen dependance, waar we in eerste instantie voor pleitten, maar een op zichzelf staande school,” zegt Atar. De nieuwe scholenwet maakt het nu makkelijker om scholen op te richten. Tegenwoordig kan dit door tweehonderd digitale steunbetuigingen van ouders met jonge kinderen uit die gemeente die het initiatief steunen. Vroeger moest een bepaalde geloofsgroep, zoals moslims, nog een ingewikkelde procedure doorlopen als zij in een gemeente nog geen school hadden.
Directeur Salem en onderdirecteur Atar zijn blij met de nieuwe komst van de school. “Onze wachtlijsten zitten bomvol. Ouders uit Zwijndrecht, Papendrecht en zelfs Rotterdam kiezen voor onze school. Het is fijn dat er straks meer ruimte komt voor toekomstige schoollieren.” In totaal staan er 377 leerlingen op de wachtlijst voor basisschool IKRA.
Landelijke groei
De belangstelling voor islamitisch onderwijs neemt landelijk toe. Volgens Trouw openen er in 2026 naar verwachting negen nieuwe islamitische basisscholen. De afgelopen jaren is deze vorm van onderwijs sterk gegroeid: uit een analyse van de krant blijkt dat één op de drie nieuw opgerichte basisscholen in de afgelopen drie jaar een islamitische achtergrond had.
Als alle geplande scholen daadwerkelijk van start gaan, komt het totale aantal islamitische basisscholen in Nederland in 2026 uit op bijna honderd. Ter vergelijking: er zijn momenteel ongeveer 1.800 protestants-christelijke en een vergelijkbaar aantal katholieke basisscholen in Nederland, meldt NOS.
Wat ooit begon als een kleine school met een groot ideaal, is nu uitgegroeid tot een regionale speler met een duidelijke visie. “Goed onderwijs doen we samen,” benadrukt Salem. “We leggen een stevig fundament voor het zelfvertrouwen van onze leerlingen.”