DORDRECHT – Leerlingen van het Wartburg-college (locatie Marnix) – in de leeftijdsgroep van veertien en vijftien jaar – hebben meegedaan aan de opdracht van hun school om een eigentijdse berijming te maken van psalm 43 couplet vier. De psalm wordt een verzetspsalm genoemd. De gereformeerde verzetsstrijder uit Dordrecht, Leendert Keesmaat, zong de psalm 43 op 13 maart 1941, toen hij in de vroege ochtend werd gefusilleerd op de Waalsdorpervlakte. Keesmaat, die een commandant was van de eerste verzetsgroep De Geuzen, behoorde tot de Achttien Doden uit het gedicht van Jan Campert. (Foto: Beeldbank WOII)

Een jury van drie bekeek de 69 berijmingen op psalm 43 couplet vier, die waren ingestuurd door de leerlingen. De scholieren deden zo tevens mee aan een bijeenkomst op vrijdagavond 27 juni in de Wilhelminakerk over het thema ‘Geloven in verzet’. De stichting Reformatie Instituut Dordrecht (RID) organiseerde de bijeenkomst onder het motto ‘We mogen de verzetsdaden en verhalen niet vergeten. Misschien wel juist niet in een tijd waarin de internationale spanningen weer toenemen.’

Navolging

De gereformeerde Wilhelminakerk aan de Blekersdijk 41 was voor de Tweede Wereldoorlog de kerk van Leendert Keesmaat en zijn familie. Vanuit de kerk werd in 2008 het initiatief genomen om op zondag 4 mei 2008 psalm 43 bekend te maken als verzetspsalm als vast onderdeel van de dodenherdenking. Dat kreeg bij veel herdenkingen op of rond 4 mei navolging in het land.

Verzetsstrijder Leendert Keesmaat hield geen naamloos graf op de Waalsdorpervlakte nabij Den Haag. Na de oorlog werd na een grondig onderzoek op die locatie zijn stoffelijk overschot gevonden en opgegraven. Keesmaat kreeg daarna in Dordrecht een eervolle herbegrafenis in een eregraf op de algemene begraafplaats Essenhof. De leerlingen van het Wartburgcollege (locatie Marnix) bezochten als onderdeel van de lessen over psalm 43 zijn eregraf tijdens een bezoek aan de algemene begraafplaats.

Achttien Doden

De verzetspsalm psalm 43 speelt jaarlijks een rol bij herdenkingen op of rond 4 mei in Dordrecht en in andere plaatsen in Nederland. Op de jaarlijkse herdenking (13 maart) van het Geuzenverzet in Vlaardingen wordt de psalm gezongen in combinatie met het voordragen van het gedicht de Achttien Doden van Jan Campert en het zingen van het Wilhelmus.

De jury, die de eigentijdse verwerking van de psalm beoordeelde, bestond uit organist en theoloog Hans Okkerse uit Dordrecht, taalspecialist Cor Bregman uit Hendrik-Ido-Ambacht en de Dordtse journalist en historisch onderzoeker Hans Berrevoets. Juryvoorzitter Okkerse vond het verheugend dat zoveel leerlingen van het Wartburg College (locatie Marnix) geïnspireerd waren om de psalmtekst uit de oude berijming te hertalen in het nu. “De jury vond het belangrijk dat zij allemaal hebben geprobeerd om de grote zeggingskracht van de psalm te doordenken. De gereformeerde verzetsman Keesmaat noemde door het zingen van de psalm zijn executie een kortstondig ‘ongeneugt’ met daarna perspectief: Mij eindeloos verheugt. Wat gaat hiervan een geloofskracht uit en een getuigenis!”

Zingbaar

Bij de selectie werd door de jury gekeken welke eigentijdse berijming ook uiteindelijk zingbaar was in de Wilhelminakerk. Okkerse begeleidde uiteindelijk de samenzang van de psalm van winnaar Luca Kok. De leerlingen Laurens Voorwinden en Lize Veldhuizen werd respectievelijk de tweede en derde plaats toebedeeld. Verder kregen twee leerlingen een bijzondere vermelding: Leah Trouchet en Lisa van Vliet.

Uitslag

De jury heeft een eerste, tweede en derde prijs toegekend. Daarnaast kregen gedichten het predikaat eervolle vermelding. Waar nodig heeft de jury de interpunctie en het hoofdlettergebruik aangepast.

De eerste prijs is toegekend aan: Lucas Kok. Zijn berijming luidt:

Dan gaat de hemel voor mij open,
de hemel, daar waar blijdschap is.
Daar zal ik juichen, zingen, eren
mijn God, bij Wie ik mag verkeren;
Hem loven, heel mijn leven lang
met lof en psalmgezang.

De tweede prijs gaat naar: Laurens Voorwinden. Zijn berijming klinkt als volgt:

Dan gaat mijn ziel tot God met vreugde,
mijn God, Gij spreidt Uw vleugelen.
Ik loof U met mijn stem en snaren,
omdat U mij tot nu bewaarde.
En als mijn ziel verdrietig is,
vervult u mijn gemis.

De derde prijs is voor: Lize Velthuizen. Zij deed het als volgt:

Dan ga ik op naar God, mijn Vader,
de God, mijn God, Die mij verheugt.
Dan zal ik juichend, zingend prijzen,
met harp en luit Zijn eer bewijzen,
Die na mijn leven mij vergeeft,
mij eindeloos verheugt.

De twee eervolle vermeldingen zijn voor Leah Tronchet en Liza van Vliet

Naar Gods huis mag ik als Hij terugkomt.
Zijn Liefde komt mij tegemoet.
Dan zal ik eeuwig dank betuigen
en voor Uw troon blijmoedig juichen.
Na leven vol van moeilijkheid
zijn wij eeuwig verblijd.

Leid mij door licht en waarheid, Heere,
En breng mij tot Uw heil’ge berg.
Dat ik daar Uwe Naam kan eren,
Want hier is ’t lijden toch te erg.
Eerst buig ik neer, ben ‘k ongerust
Maar nu bent U mijn lust.