DORDRECHT – Patiënten met een niet-levensbedreigende spoedzorgvraag in één keer de juiste zorg bieden: dat is het doel van ‘zorgcoördinatie’. Alle acute-zorgorganisaties van Zuidwest-Nederland (verenigd in het Regionaal Overleg Acute Zorg) hebben op 7 juli samen een plan ingediend bij de zorgverzekeraars, waarin ze uiteenzetten hoe ze dit doel steeds vaker willen bereiken en daarvoor geld vragen.

 

Als het plan wordt goedgekeurd, kunnen tien zorgorganisaties in de regio Zuid-Holland Zuid samen vijf miljoen euro besteden aan het toegankelijk houden van spoedzorg bij toenemende drukte.

“Niet alleen kunnen we met dat geld in onze regio de concrete verbeteringen in gang zetten die in het zogeheten Transformatieplan staan”, vertelt Lisanne Labee, programmamanager Zorgcoördinatie Zuid-Holland Zuid. “Het gedegen plan laat ook zien dat de organisaties veel vertrouwen in elkaar hebben én hoeveel belang ze hechten aan toekomstbestendige acute zorg.”

 

Oplossingen

 

De druk op spoedzorgvoorzieningen – zoals de huisartsenspoedpost, spoedeisende hulp en acute thuiszorg – stijgt landelijk al jaren. Al net zo lang wordt nagedacht over, en gewerkt aan oplossingen. Labee legt de gedachte uit achter zorgcoördinatie. “Op dit moment komt niet iedere patiënt met een acute hulpvraag in één keer bij de juiste zorgverlener terecht. We kunnen daar verbetering in brengen door processen en werkwijzen beter onderling af te stemmen, meer inzage in elkaars capaciteit te hebben en gegevens te delen. Daarmee verhogen we de kwaliteit en winnen we capaciteit door minder onnodige doorverwijzingen, ambulanceritten, huisartsenvisites enzovoort.”

Enkele voorbeelden van zorgcoördinatie zijn dan ook: het direct uitfilteren van de minst spoedeisende telefoontjes naar de huisartsenspoedpost; het diepgaander vragen vanuit de ambulancemeldkamer naar de aard van een spoedgeval, omdat een ambulance niet altijd de best passende optie is; het gericht en eerder inzetten van acute thuiszorgmedewerkers in de wijk, als alternatief voor een huisartsvisite; en het beter later doorstromen van patiënten vanuit de spoedzorg naar een verpleeghuisbed. Labee: “Om dit type nieuwe initiatieven goed op te kunnen zetten en in te richten, moeten zorginstellingen eerst investeren. Dat kan niet vanuit de gewone zorgbudgetten. Het kan wel met de transformatiegelden die we nu van de zorgverzekeraars hopen te krijgen.”

 

Reactie

De reactie van de zorgverzekeraars op het plan wordt in september verwacht. Het plan loopt tot en met 2027. Binnen Zorgcoördinatie Zuid-Holland Zuid zijn de deelnemende instellingen: Aafje, Albert Schweitzer ziekenhuis, Ambulancedienst Zuid-Holland Zuid, Drechtdokters, Huisarts en Zorg, Regionaal Coördinatiepunt AV-regio, Rivas Zorggroep, Verwijshulp Hoeksche Waard, Verwijspunt 078 en Yulius.