DORDRECHT – In de detailhandel is het op het moment een waar slagveld. Na grote ketens als de Schoenenreus en Foto Klein volgde vorige week de V&D. Deze week kwamen Perry Sport en Aktiesport in de problemen. En in Dordrecht viel dinsdag het doek voor een familiebedrijf met 81 jaar historie: De Radiobeurs op de Voorstraat. De elektronicawinkel kreeg op een fatale manier te maken met de Wet van Murphy, vertelt eigenaar Peter Louter. (Archieffoto: Thymen Stolk)
Peter Louter diende dinsdagochtend zelf de faillissementsaanvraag in bij de rechter. “Aan de ene kant is het tragisch”, zegt hij een paar uur later. “Ik heb er dertig jaar rondgelopen. Het is toch een beetje mijn kindje. Aan de andere kant valt er een last van mijn schouders.” Louter doelt op het feit dat de ondergang van het familiebedrijf een aanloop van een aantal jaren had. De Radiobeurs kreeg te maken met drie langdurig zieke medewerkers. Dat bracht heel veel extra kosten met zich mee. “Het is echt ongelofelijk wat je daar als werkgever allemaal voor moet doen. Ik ben een aantal keren bij het UWV langs geweest. Ze horen je verhaal aan, maar vervolgens word je als kleine werkgever eigenlijk gewoon uitgelachen. Als ik dan hoor dat het personeel van V&D nog wel een tijd is doorbetaald door het UWV, vind ik dat wrang. Maar ja, dan gaat het om een paar duizend werknemers en werkt het schijnbaar anders.”
Curator
Op een gegeven kwam ook de buitendienstmedewerker van De Radiobeurs nog thuis te zitten met een hernia en was Peter Louter letterlijk dag en nacht aan het werk. “Daarbij liep ook de omzet langzaam terug”, vertelt hij. “Ik was een groot deel van de tijd meer een adviesbureau dan een elektronicazaak. Dan stond ik twintig minuten advies te geven en gingen mensen met een kabeltje van negen euro de deur uit. Als ze het al niet op internet kochten. Daar kan de schoorsteen natuurlijk niet van roken.” Waar Louter nog wel erg van genoot is mensen (aan huis) een beeld- en geluidadvies geven en helpen bij de installatie. Het liefst wil hij in deze branche een doorstart maken. Maar het is nu even de curator die bepaalt wat er gebeurt. “Deze week mag ik in ieder geval open blijven, zodat klanten hun bestellingen en gerepareerde producten kunnen ophalen. Wat daarna gaat gebeuren is nog onduidelijk.” Het liefst wil hij gewoon open blijven, bijvoorbeeld als outlet. Al is het alleen maar omdat de Voorstraat niet nog een leeg pand kan gebruiken. “Dit is zeker niet grappig voor de straat”, besluit Louter.