Hoe lang mag een burgemeester blijven zitten waar ie zit? Een president in de VS zit na maximaal acht jaar aan z’n maximale houdbaarheidsdatum. In ons land kennen we die niet. Meneer Piet is al bijna 22 jaar eerste burger van Gorkum en in Papendrecht wil Meneer Kees na 12 jaar er wel een nieuwe ambtstermijn van zes jaar achteraan plakken. De gemeenteraad moest nog wel even aangeven of ze hem opnieuw benoemd willen zien.

Formeel gaat het overigens om een advies, want de gemeenteraad gaat zelf nog steeds niet over de (her)benoeming van de eigen burgemeester. De Kroon en de minister van Binnenlandse Zaken spelen een rolletje, maar de Commissaris van de Koningin de hoofdrol. Een mannetje in Den Haag beslist feitelijk of Meneer Kees in Papendrecht mag aanblijven. En in dit geval is dat voor dit mannetje bepaald geen simpele zaak.

Zonder ook maar iets te zeggen over de kwaliteiten van Meneer Kees, stel ik vast dat er in het geheim vergaderd is door de Papendrechtse Raad om tot een advies te komen. Vervolgens is uitgelekt dat zeven raadsleden liever een nieuwe man of vrouw op de troon van de Erwtenpellers zien. Lekken gebeurt bewust en in dit geval om te beschadigen. Het is nu publiekelijk bekend dat Meneer Kees bepaald niet onomstreden is in zijn eigen gemeentehuis.

Als ik Meneer Kees zou zijn, zou m’n enthousiasme om m’n pensioen in Pape City te halen eronder lijden. Misschien moet-ie de eer aan zichzelf houden en maar gaan genieten van dat verfoeide wachtgeld? Ik constateer vooral dat het nu echt hoog tijd is om de spelregels te moderniseren. Een gekozen burgemeester dus. Liefst door de bevolking, maar bij vrees voor populisten met een ambtsketen, toch minimaal door de gemeenteraad zelf.

Sommige raden gaan daar slim mee om. Ik herinner me nog hoe de raad van Alblasserdam in de wervingsadvertentie liet opnemen dat met name één bepaalde persoon werd uitgenodigd om te solliciteren. En Meneer Bert werd het ook. Maar in alle openheid zeggen of je verder wilt met jouw burgemeester, inclusief de argumenten daar voor of tegen, dat mag in ons land niet. Dat gedoe met burgemeesters is krampachtig, ouderwets en slecht voor het imago van de politiek.