Het Babyhuis van Mevrouw Barbara houdt al ruim voor de opening de gemoederen in ons land flink in beweging. Wanhopige moeders die van hun kindje af willen, kunnen het in België en Duitsland legaal kwijt in soortgelijke voorzieningen, maar in Nederland is het verboden. Ik ga u hier maar niet vermoeien met de juridische verschillen van inzicht, maar ik heb de indruk dat de heisa groter wordt dan het probleem.
Volgens cijfers van de kinderbescherming wordt in ons land één keer per jaar een baby te vondeling gelegd. Zo’n vijftig moeders per jaar geven aan hun baby niet te willen, waarvan overigens de helft zich bedenkt. Voorstanders van het Babyhuis vrezen dat de cijfers slechts het topje van de ijsberg zijn, maar ik betwijfel toch of de komst van een babyhuis duidelijk zal maken dat die theorie klopt. Zouden al die potentiële babymoordenaars dan plots richting Dordt afreizen?
In de ons omliggende landen is aangetoond dat ondanks de komst van babyluikjes nog steeds vondelingen worden neergelegd op koude, onveilige plekken. Of daar meer of minder babylijkjes spoorloos verdwenen zijn, weet uiteraard ook niemand. Feit is dat eeuwenlang niet gewenste kinderen bij kloosters en ziekenhuizen werden achter gelaten. Volgens mij zijn ziekenhuizen, doktersposten en huisartspraktijken nog steeds prima plekken om een baby achter te laten.
Er staat in dit land een batterij van hulpverlenende instanties klaar om zich over het weeskindje te ontfermen. Het komt ook terecht bij gescreende pleegouders. In het Babyhuis is dat laatste niet het geval. Ze zouden dat wel willen, maar de overheid werkt er niet aan mee. En toch kan ik niet tegen dat Babyhuis zijn, want elke dode baby is er één teveel. Hoewel Meneer Fred, de staatssecretaris van Justitie, vrijdag heeft gezegd dat het niet mag, zet Mevrouw Barbara moedig door.
Het Openbaar Ministerie lijkt nu rustig af te wachten tot de eerste vondeling wordt afgeleverd. Dan wordt Mevrouw Barbara voor de rechter gesleept. Als politici dat willen, moeten ze nu vooral niets doen. Wat mij betreft wordt de wet nog eens bekeken, want een babyhuis baat dan wellicht niet, het schaadt ook niet. Hier ligt een schone taak voor de Dordtse gemeenteraad. Vraag de Tweede Kamer om dit probleem op te lossen. Liefst nog voor september.